Binnenland

Wellicht verbod op danceparty na drama

Burgemeester Vreeman van Zaanstad overweegt grootschalige danceparty’s binnen de gemeentegrenzen te verbieden. Aanleiding is de dood van een 28-jarige bezoekster van een feest afgelopen weekeinde in dancing Fundustry in Zaandam.

Van onze binnenlandredactie
13 November 2001 09:54Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

Vreeman zou vandaag met de eigenaar van Fundustry een gesprek hebben. „Als er geen oplossing gevonden wordt voor het probleem, lijkt een verbod de enige optie", aldus de burgemeester. Ook overweegt hij Fundustry te sluiten. In de dancing worden geregeld drukbezochte feesten gehouden waarbij volop drugs wordt gebruikt. Veel bezoekers zijn de afgelopen weken met ernstige ziekteverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen.

De vrouw uit Zeist die zondagochtend overleed na een bezoek aan Fundustry had volgens de politie vermoedelijk drugs gebruikt. Sectie moet nog uitwijzen of dat inderdaad de doodsoorzaak is geweest. Een 16-jarige jongen uit Leiden die vorige maand tijdens een hardcorefeest in Fundustry om het leven kwam, bleek drugs te hebben gebruikt en aan de gevolgen daarvan te zijn overleden.

In coma
De overleden vrouw uit Zeist was een medewerkster van de politie Regio-Utrecht. Ze werkte op de afdeling service van het district Binnensticht in Zeist. Een eveneens 28-jarige vrouw uit IJsselstein, die na het bezoek aan Fundustry korte tijd in coma heeft gelegen, is ook medewerkster van het Utrechtse politiekorps. Zij heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten.

De twee vrouwen bezochten het feest in hun vrije tijd met twee andere collega’s. De twee vrouwen bleken beiden xtc-pillen bij zich te hebben. De hoofdofficier van justitie in Haarlem heeft de rijksrecherche verzocht een onderzoek in te stellen naar het gebruik en de herkomst van de xtc-pillen en eventuele betrokkenheid daarbij van Utrechtse politiemedewerkers.

Ook een 46-jarige man die Fundustry bezocht, moest naar het ziekenhuis. Hij heeft mogelijk de gevaarlijke partydrugs ghb (gamma hydroxy butarate) gebruikt.

Ghb werd lange tijd als narcosemiddel bij operaties en als slaapmiddel gebruikt, maar in verband met de bijwerkingen gebeurt dat niet meer. Nu is het middel volgens de politie illegaal te koop als poeder, tablet of als een helder, geurloos, zoutsmakend drankje. Het middel werkt seksueel stimulerend en staat daarom bekend als verkrachtingsdrug. De combinatie van ghb en alcohol of kalmerende middelen kan dodelijk zijn.

Zorgen
De politie Hollands Midden begint in samenwerking met de horecabranche een preventieve campagne waarbij jongeren via flyers en posters worden gewaarschuwd voor het gebruik van ghb. Het regiokorps zegt dat de partydrug zeer waarschijnlijk ook in zijn regio in omloop is. Er hebben zich vijf incidenten in verschillende horecagelegenheden voorgedaan. De politie waarschuwt jongeren het middel ghb niet te gebruiken.

Burgemeester Stekelenburg van Tilburg pleitte eerder voor landelijke regels om ghb beter te kunnen aanpakken. In zijn gemeente kwamen twee 19-jarige jongens om door de drug. Ghb valt niet onder de Opiumwet. Daardoor is de handel erin moeilijk aan te pakken. Stekelenburg vindt dat de landelijke overheid daar iets aan moet doen.

Het rechercheteam van de politie Zaanstreek-Waterland gaat de achtergronden van de party’s in Fundustry in kaart te brengen, onder meer door buurtonderzoek. Ziekenhuis De Heel in Zaandam maakt zich zorgen over de toenemende stroom van drugsslachtoffers. „Dit legt grote druk op onze afdeling spoedeisende hulp. We kunnen het aantal patiënten nog wel aan, maar er moet snel wat gebeuren", zei directiesecretaris F. van Ree.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer