Buitenland

Taalkwestie brengt Verhofstadt in ’t nauw

De Belgische regering-Verhofstadt krijgt een week meer de tijd om een oplossing te vinden in de impasse over de taalkwestie over Franstalige stemmen in Vlaanderen. De commissie binnenlandse zaken van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers besloot dinsdag om een stemming over de zaak te verdagen tot volgende week. Als er dan geen oplossing is, dreigt de regering te vallen.

ANP
4 May 2005 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

Maandagavond ontstond een crisissfeer in politiek Brussel, nadat de Franstalige partijen voor de Vlamingen onaanvaardbare eisen op tafel hadden gelegd. De druk op Verhofstadt nam daarbij toe, omdat de kamercommissie dinsdag duidelijkheid wilde over een oplossing. Hoewel de Belgische premier nu een week extra tijd heeft gekregen, ligt een oplossing voor het taalprobleem niet voor de hand. De Franstalige socialisten hebben dinsdagmiddag al gevraagd om een nieuw voorstel van Verhofstadt om uit de impasse te geraken.

Kern van het complexe probleem is de mogelijkheid die nu nog bestaat voor Franstalige kiezers in Vlaamse gemeenten rondom Brussel om op hun eigen politici te stemmen. Dat leverde de Franstalige liberalen bij de kamerverkiezingen van 2003 twee extra zetels op. De Vlaamse partijen willen daarom een eind aan de mogelijkheid om in Vlaanderen op Franstalige partijen te stemmen. Daarvoor willen zij een bestaand kiesdistrict splitsen.

De Franstalige partijen willen daar echter niet van weten, omdat dit zetelverlies oplevert en de francofone invloed in de Vlaamse ring rond Brussel fors vermindert. De Franstaligen willen alleen praten over splitsing als een zestal Vlaamse gemeenten rondom de hoofdstad, waar echter hoofdzakelijk Franstaligen wonen, kunnen aansluiten bij het tweetalige gewest Brussel. Die eis, die de Franstaligen maandagavond op tafel legden, is voor de Vlamingen weer onverteerbaar.

De Vlaamse partijen staan daarbij op de achtergrond onder forse druk van het Vlaams Belang, de opvolger van het vorig jaar wegens racisme veroordeelde extreem rechtse Vlaams Blok. Zonder oplossing tussen Vlamingen en Franstaligen valt de regering-Verhofstadt zo goed als zeker. Volgens een interne peiling van Verhofstadts liberale VLD zou echter vooral het Vlaams Belang profiteren van nieuwe verkiezingen. De partij zou met ongeveer 28 procent als grootste uit de bus komen. De VLD zou verkruimelen tot ongeveer 14 procent.

De Nederlandstalige regeringspartijen hebben zich ook behoorlijk ingegraven door, onder indirecte druk van het Vlaams Belang, in het regeerakkoord voor de Vlaamse regionale coalitie de splitsing van kiesdistricten tot een van hun hoofddoelstellingen te maken. Als dit niet daadwerkelijk gebeurt, kan het Vlaams Belang dit alleen maar weer uitspelen tegenover kiezers als een voorbeeld van de onbetrouwbaarheid van de traditionele partijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer