Den Haag positief over zege Chirac
Kabinet en Tweede Kamer zijn positief over de keus van Frankrijk voor zittend president Chirac. Diverse kamerfracties waarschuwen dat een extreem rechtse politicus als Chiracs tegenstander Le Pen ook in Nederland succes zou kunnen boeken.
Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken is tevreden dat Le Pen zondag in de tweede verkiezingsronde voor het Franse presidentschap een flinke nederlaag heeft geleden. „Chirac heeft helder en duidelijk gewonnen”, aldus Van Aartsen, die onderschreef wat „Chirac in zijn speech heeft gezegd over het afwijzen van extremisme.”
Van Aartsens partijgenoot Weisglas reageert namens de VVD-kamerfractie geschokt dat bijna een op de vijf Fransen heeft gestemd voor een „racistische meneer, en iemand die de holocaust ontkent en bagatelliseert.” Dat Chirac won is geen verrassing, maar de stemmen voor Le Pen blijven „angstig veel”, aldus Weisglas.
Het liberale kamerlid ziet in de Franse situatie overeenkomsten met Nederland. „Ze hebben daar problemen die er hier ook zijn. De onveiligheid en criminaliteit in de grote steden, die vaak samenhangen met allochtone bewoners, zorgen voor een verschuiving naar rechts. Fortuyn is niet te vergelijken met Le Pen, maar hij surft wel op dezelfde gevoelens van onbehagen.”
Ook CDA’er Verhagen ziet overeenkomsten met Nederland. „Hier gaat het niet alleen om veiligheid en zorg, maar ook om thema’s als volksgezondheid en onderwijs. De kiezer is op drift, maar zal niet zozeer voor Fortuyn stemmen als wel tegen de traditionele partijen”, verwacht hij. Verhagen vindt de uitslag in Frankrijk een bevestiging dat de Fransen tijdens de eerste ronde van de verkiezingen niet zozeer voor Le Pen hebben gekozen, als wel tegen het ontbreken van oplossingen bij de sociaal-democraten.
PvdA-kamerlid Koenders ziet in de presidentsverkiezingen „een massaal referendum tegen rechts en voor Europa. Natuurlijk is Chirac nu vooral president door stemmen tegen Le Pen, maar hopelijk zijn de Fransen nu wel wakker geschud”, aldus Koenders. Volgens hem zal pas tijdens de parlementsverkiezingen duidelijk worden of Frankrijk daadwerkelijk meer naar rechts is opgeschoven.