Illegale werknemers zonder spreekuur
Illegale werknemers moeten het voorlopig nog zonder een spreekuur of klachtenlijn stellen. De FNV en de Vakbond van Illegale Arbeiders (VIA) hebben afgesproken dat er in Den Haag een proefproject gaat lopen, maar een begindatum is nog niet vastgelegd.
Dat hebben de vakcentrale FNV en VIA zaterdag bekendgemaakt. Eind februari, toen de VIA werd opgericht, werd nog gezegd dat er snel een spreekuur en een speciaal telefoonnummer moesten komen. Daar kunnen illegalen dan eventuele misstanden aangeven en met vragen terecht.
Deze week maakte FNV-voorzitter L. de Waal op 1 mei bekend dat illegale werknemers voortaan op steun kunnen rekenen van de vakbeweging en lid kunnen worden van een FNV-vakbond. Ook gaf hij aan dat de vakcentrale gaat samenwerken met de VIA. Diverse politici en de werkgevers uitten harde kritiek op de steunbetuiging van De Waal aan illegalen.
Vertegenwoordigers van de FNV en van de VIA spraken vrijdag met elkaar over het instellen van het spreekuur en de klachtenlijn. Men kwam overeen dat er in Den Haag een proef gaat lopen met de genoemde voorzieningen. „Als tijdens dit pilotproject blijkt dat we in een behoefte voorzien, gaan we kijken hoe we er landelijk mee verder gaan”, aldus de zegsman van de VIA.
Volgens FNV-beleidsmedewerker D. Kloosterboer is het de bedoeling om over anderhalve maand met het proefproject te beginnen. „We moeten nog wel vrijwilligers werven, hen trainen en een locatie vinden. We hopen in ieder geval voor de zomer geïnstalleerd te zijn”, lichtte hij toe.
De twee organisaties moeten bovendien nog over de concrete invulling van het spreekuur en de klachtenlijn afspraken maken. „We willen nog op een rijtje zetten welke zaken we precies registreren. In ieder geval niet de naam en het adres van de mensen, want je weet nooit waar die gegevens terechtkomen”, aldus Kloosterboer.
Wat de FNV wel wil weten, is uit welke landen de illegale werknemers over het algemeen komen, in welke sector ze werken, of ze man dan wel vrouw zijn, welke vragen zij hebben en tegen welke problemen zij aanlopen. „Wij moeten de mensen namelijk ook kunnen helpen en eventueel doorverwijzen.” Eind mei voeren de VIA en de FNV opnieuw overleg over het hulppunt voor illegale werknemers.