Binnenland

Rotterdam geeft ID’ers geen baangarantie

De gemeente Rotterdam kan er niets tegen doen als het aantal (voormalige) Melkertbanen in de gemeente vermindert van 6000 naar 3000.

Van onze correspondent
29 April 2005 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

De gemeente kan de mensen met zo’n In- en Doorstroombaan (ID-baan) geen baangarantie geven. „Dat is een zaak voor werkgevers”, zei verantwoordelijk wethouder M. W. van Sluis donderdag tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad

Om onder druk van door het Rijk opgelegde bezuinigingen de Melkertbanen te subsidiëren, heeft de gemeente Rotterdam overleg gevoerd met werkgevers en vakbonden. Zo wil de gemeente voorkomen dat deze ID’ers buiten hun schuld weer van een uitkering moeten leven.

Er is 7 miljoen euro uitgetrokken om organisaties die ID’ers in dienst hebben te ondersteunen. Daarmee kunnen de ID’ers doorstromen naar een structurele baan. Werknemers worden drie jaar intensief begeleid naar een reguliere baan. Als dat niet lukt, zit er niet anders op dan ontslag.

De vakbonden zijn hier faliekant op tegen. Zij eisen van de gemeente een baangarantie van vijf jaar voor alle ID’ers. De bonden hebben hen de afgelopen dagen opgeroepen tot protestdemonstraties voor het stadhuis.

Volgens wethouder Van Sluis zijn die demonstraties aan het verkeerde adres gericht en dus volstrekt onterecht. „De werkgevers leunen achterover terwijl de vakbonden van de gemeente een baangarantie voor de ID’ers eist die de gemeente niet kan geven. Wij zijn niet meer dan subsidieverstrekker. Vakbonden moeten de gemeente niet de zwartepiet toespelen”, aldus Van Sluis.

In de onderhandelingen heeft de wethouder toegezegd de situatie uiterlijk over 2,5 jaar aan de hand van een evaluatie te bekijken en dan te bezien of er aanvullende maatregelen voor deze mensen nodig zijn.

In het onder andere door GroenLinks aangevraagde spoeddebat werd de wethouder in een motie nog eens verzocht om te kijken naar de huidige maatregelen. Hoewel dat volgens hem overbodig was, had hij er geen bezwaar tegen.

ChristenUnie/SGP-fractievoorzitter A. Vlaardingerbroek zei de motie sympathiek te vinden, maar hij vindt de timing ervan niet juist. Hij voelde zich door de vakbonden gebruikt. Die zijn volgens hem aan zet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer