Binnenland

Rapporteur tevreden over Nederlands asielbeleid

De Nederlandse regering doet het best goed met het asielbeleid, vindt de betrokken rapporteur in de Raad van Europa. De mensenrechtenorganisatie had een onderzoek ingesteld na klachten over „massale deportatie van asielzoekers".

ANP
28 April 2005 15:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

De rapporteur, de christen–democratische parlementariër Rosemarie Zapfl–Helbling uit Zwitserland, zei dat donderdag. Zapfl vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers best goed zijn ondergebracht. Ze bezocht onder meer een centrum in Rotterdam. „De asielzoekers zeiden me dat hun situatie moeilijk is, maar dat het onderkomen wel comfortabel was".

Het verwonderde haar hoe asielzoekers bij Utrecht deel uitmaakten van het dorpsleven. „Dat maakte grote indruk op me. In Zwitserland worden ze niet geaccepteerd. Omwonenden steken hun huizen in brand".

Zapfl sprak onder anderen met een Turkse vrouw die door Nederland zou worden uitgezet. „Wettelijk gezien is Turkije een veilig land. Dat de vrouw in praktijk misschien geïsoleerd wordt in haar land, dat is wat anders".

De Zwitserse is ook vol lof over minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. „De minister kent de situatie zeer, zeer goed. Ik geloof dat ze goed samenwerkt met haar ambtenaren en de organisaties, hoewel ik natuurlijk maar een indruk heb van een kort bezoek".

De rapporteur bezoekt nog Groot–Brittannië en Zwitserland, om een vergelijking te maken met de Nederlandse situatie. Ze verwacht niet dat het Nederlandse beleid nu zoveel verschilt van deze andere landen. Een kritisch oordeel over Nederland is niet te verwachten, zegt ze alvast vooruitlopend op de presentatie eind dit jaar. „Natuurlijk is de situatie van asielzoekers erg. Maar vraag is hoe de regering de spagaat kan overbruggen tussen degenen die een harde of juist een zachtere aanpak willen. Ik heb vastgesteld dat de Nederlandse regering het er zeer goed vanaf brengt".

De klachten over het Nederlandse asielbeleid leidden in april 2004 bijna tot een spoeddebat in de Raad van Europa. Voor het debat bleek toen te weinig steun, maar wel werd een onderzoek gelast. Premier Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken bleef zo een pijnlijke discussie bespaard tijdens hun bezoek aan de raad. De Raad van Europa in Straatsburg is een organisatie van 46 landen, niet te verwarren met de Europese Unie. De organisatie doet onderzoek en kan kritische rapporten aannemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer