Kerk & religie

Slachtoffers VS eisen afzetting kardinaal

De slachtoffers van seksueel misbruik door priester John Geoghan vragen maandag de rechter kardinaal Bernard Law, aartsbisschop van Boston, af te zetten. Dit heeft hun advocaat, Mitchel Garabedian, tegen de Boston Globe en The New York Times van zondag gezegd.

ANP
6 May 2002 08:17Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

Vrijdag wees de financiële raad van het aartsbisdom de schikking van 15 tot 30 miljoen dollar met 86 slachtoffers van Geoghan af. Volgens de raad, die tegen het advies van Law handelde, zou er geen geld overblijven voor de naar schatting 500 andere personen die een klacht tegen het aartsbisdom hebben ingediend wegens misbruik door Geoghan of een andere geestelijke.

De advocaat zal verder de rechter vragen kardinaal Law te verbieden naar het buitenland te reizen. Ook wil hij bij de rechter afdwingen dat het aartsbisdom het geld toch aan de 86 slachtoffers uitbetaalt. Geoghan kreeg in februari in één zaak tien jaar cel wegens seksueel misbruik van een jongen.

„Wij kunnen de mensen van de Rooms-Katholieke Kerk niet langer vertrouwen”, zei Garabedian. „Zij hebben de overeenkomst die ze met mij en mijn cliënten hadden gesloten, verbroken.”

Vrijdag werd in de staat Massachusetts, waarin Boston ligt, een wet van kracht die geestelijken en andere kerkelijke werkers verplicht alle gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen aan justitie te melden. Informatie die tijdens de biecht is verkregen, valt hierbuiten. Op overtreding staat een boete van 1000 dollar.

Volgens een enquête van The New York Times en de omroep CBS is bijna 80 procent van de Amerikaanse rooms-katholieken er voorstander van dat een priester die zich aan minderjarigen vergrijpt, voor altijd uit het parochiewerk wordt geweerd. Ook moet justitie de namen van deze priesters krijgen.

De kerkleden verschillen hierin sterk van de Amerikaanse kardinalen, die twee weken geleden met paus Johannes Paulus II over deze kwestie hebben gesproken. De kerkleiders konden het niet eens worden over een zogenaamd ”zero tolerance-beleid”, waarbij een priester reeds bij de eerste overtreding wordt geschorst. Ook maakten zij in Rome geen afspraken over aangifte bij justitie, hoewel enkele aartsbisdommen (Boston, Los Angeles en New York) dit wel doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer