Pechtold schaart zich achter softdrugsbeleid
Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) heeft zich woensdag achter het softdrugsbeleid van het kabinet geschaard. Dat betekent dat coffeeshops gedoogd worden maar dat er geen regulering komt van de teelt van hennep en toevoer naar de coffeeshop. Legalisering van cannabis is al helemaal niet aan de orde.
Dat bleek woensdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over experimenten met softdrugs. Pechtold toonde zich deze week voorstander van legalisering van softdrugs en is enthousiast over oplossingen die Maastricht en Venlo bedenken om de drugsoverlast tegen te gaan.
Burgemeester Leers van Maastricht meent dat regulering van de wietteelt de handel uit de criminele sfeer haalt.
Legalisering en regulering staan echter lijnrecht tegenover het standpunt dat minister Donner van Justitie altijd namens het kabinet uitdraagt. „Regulering van de wietteelt biedt geen oplossing voor de overlast van drugstoerisme en de illegale teelt”, aldus Donner, die verantwoordelijk is voor drugsbeleid.
In de Tweede Kamer dringen PvdA, SP, GroenLinks, LPF en coalitiepartner D66 aan op een regulering van „de achterdeur” van de coffeeshops. Zij waren dan ook teleurgesteld dat Pechtold zich niet liet verleiden veranderingen door te voeren. De VVD wil wel een soepeler softdrugsaanpak, maar legt zich neer bij internationale verdragen, die dit niet toestaan. Een minderheid van CDA, SGP en de ChristenUnie wil het gedoogbeleid juist helemaal niet verruimen.
Pechtold, die voor het eerst in de grote zaal optrad, zei dat zijn uitspraken waren bedoeld voor de verre toekomst en in Europees verband. Wat het huidige beleid betreft, „zit er geen licht tussen Donner en mij”.
Minder terughoudend waren beide bewindslieden over verplaatsing van coffeeshops naar de randen van de gemeenten. Maastricht en Venlo willen dat om de overlast in de binnensteden op te lossen. Pechtold ziet hierin een concrete aanpak. Ook Donner vindt dat concentratie aantrekkelijk kan zijn voor de handhaving van de openbare orde, dat mag dan echter niet te dicht bij de landsgrens zijn. Andere landen willen hun inwoners behoeden voor softdrugs.
Donner kondigde verder aan dat hij alle lidstaten van de Europese Unie in een brief zal vragen wat ze van het Nederlandse softdrugsbeleid vinden. Daarin zal hij hen ook melden dat het „gerucht” gaat dat er in steeds meer landen sympathie bestaat voor ons gedoogbeleid. Volgens Donner is dat echter niet het geval. Hij constateert juist dat Nederland „steeds geïsoleerder” staat in Europa.