Rutte ontevreden over kwaliteit pabo
Staatssecretaris Rutte van Onderwijs vindt de kwaliteit van het Nederlandse hoger beroepsonderwijs onder de maat. Vooral pabo’s doen het slecht.
„Ik mis daar de vakinhoudelijkheid. Veel pabo’s vullen nog maar 20 procent van de onderwijstijd met vakleerkrachten. Veel studentenbegeleiders hebben alleen een mbo-diploma. Er is een niveauprobleem”, zo stelde de bewindsman maandagavond in Nijmegen tijdens een debat met vertegenwoordigers van diverse geledingen van het hoger onderwijs.
De bewindsman vroeg zich af of bestuurders in het hoger onderwijs de kwaliteit van hun opleidingen wel hoog genoeg op de agenda hebben staan. Rutte denkt van niet.
Bestuurders van de hogescholen Arnhem-Nijmegen en Inholland erkenden dat het niveau van de pabo’s beter kan, maar volgens hen wijzen rapporten van visitatiecommissies uit dat het gemiddeld genomen de goede kant op gaat.
Rutte zint op maatregelen die „het ego van bestuurders” raken. „De heren hebben een behoorlijk ego, zoals u merkt. Daar moeten we gebruik van maken. Als mensen in hun ego worden geraakt, levert dat veel energie op”, zo hield de bewindsman de aanwezigen voor.
Als voorbeeld noemde Rutte de rechtenstudie van de Universiteit Leiden. De kwaliteit daarvan was onder de maat. De leiding van de faculteit kreeg daar de schuld van. Vervolgens is met man en macht het niveau van de opleiding verbeterd: „Het gaat duidelijk de goede kant op.”
Rutte mist niet alleen bij pabo’s, maar in het gehele hoger beroepsonderwijs de vakinhoudelijkheid. „Het gaat te veel over leren leren. Studenten moeten zich weer een beroep eigen maken. Minder competentiegericht en meer kennisgericht leren is nodig.”
De medezeggenschap in het hoger onderwijs moet in de ogen van de bewindsman veel beter. Studenten moeten meer over de lesinhoud te zeggen krijgen. „Ook dat kan de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.”
Verder maakt Rutte zich zorgen over het feit dat Turken die net hun hbo-diploma hebben gehaald, teruggaan naar het land van herkomst. „Ze vinden dat ze hier geen gelegenheid krijgen om hun talenten in te zetten. Dat is niet goed. Autochtonen én allochtonen moeten hier een samenleving opbouwen.”
Rutte hield maandagavond zijn plan staande om studenten na vijfenhalf jaar studie ertoe te verplichten het drievoudige van het huidige collegegeld te betalen. De meerderheid van de Tweede Kamer wil naar zes jaar. Woensdag debatteert de Kamer hierover.