„Reken werkgevers af op scholing personeel”
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil met werkgevers afrekenen die onvoldoende doen aan scholing voor hun personeel. Zo vinden CDA, PvdA en de VVD dat bedrijven die weinig investeren in om- en bijscholing, bij ontslag van boventallige werknemers een hogere ontslagvergoeding moeten betalen.
Met het extra geld kunnen werklozen alsnog in scholing investeren, zodat zij hun kansen op een nieuwe baan vergroten.
Minister De Geus van Sociale Zaken zegde maandag toe de voorstellen van de Kamer te zullen meenemen in het overleg met werkgeversorganisaties en de vakbeweging over herziening van het ontslagrecht. Het voorstel van CDA-kamerlid Verburg om bedrijven die hun werknemers weinig bijscholen het moeilijker te maken om boventallig personeel te ontslaan, stuitte op terughoudende reacties.
De Geus wees op negatieve bijeffecten. Werknemers die enthouiast aan opleidingen en cursussen hebben gedaan, worden volgens hem gestraft voor hun inzet als het makkelijker wordt om hen te ontslaan. Bovendien vreest hij voor bureaucratie als bij het afgeven van ontslagvergunningen getoetst moet worden op investeringen in scholing.
VVD-kamerlid Weekers stelde dat zijn partij juist het ontslagrecht voor werkgevers wil versoepelen en niet nog ingewikkelder wil maken. Hij benadrukte dat bedrijven die wel voldoende hebben geïnvesteerd in scholing, ook beloond moeten worden met een korting op de ontslagvergoeding.
Het CDA wil verder dat ook werknemers hun opgebouwde scholingsrechten beter moeten benutten. In veel bedrijven en sectoren hebben vakbonden en werkgevers afgesproken samen geld te storten in zogeheten Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O