EU en VS zijn niet uit op botsing
De leiders van de Verenigde Staten en van de Europese Unie hebben donderdag tijdens een topontmoeting in Washington geprobeerd de verschillen van opvatting op diverse terreinen af te zwakken en een harde botsing te vermijden. Zij benadrukten na afloop vooral de zaken waarover zij het wel eens zijn.
Het overleg in het Witte Huis tussen president Bush en aanvoerder Prodi van de Europese Commissie en de Spaanse premier Aznar, die gedurende dit halfjaar het voorzitterschap van de EU bekleedt, duurde bijna vier uur. De bespreking was met veel spanning tegemoetgezien, omdat zich de laatste tijd voortdurend wrijvingen voordoen tussen de twee grootmachten, onder meer in de sfeer van de handel en over de benadering van Israël.
De partijen onderstreepten op een persconferentie hun gemeenschappelijk visie op de wenselijkheid van de oprichting van een Palestijnse staat en kondigden verder aan dat zij de gezamenlijke strijd tegen het internationaal terrorisme, die is ingezet na de aanslagen van 11 september, zullen intensiveren. „De VS en de EU onderschrijven beide de doelstelling van twee onafhankelijke naties in het Midden-Oosten. Zij willen dat Israël en de Palestijnen in vrede en met eerbiediging van de wederzijdse grenzen met elkaar samenleven”, aldus Bush.
In de handelsbetrekkingen blijven er belangrijke knelpunten bestaan. Wel zijn de Atlantische bondgenoten eropuit een verdere escalatie en een mogelijk complete oorlog op dat terrein af te wenden. Zij beloofden zich te zullen houden aan uitspraken die de wereldhandelsorganisatie, WTO, doet in geschillen, maar een concrete toenadering tekende zich niet af. Aznar zei te hopen dat de 96 of 97 procent van de onderlinge goederen- en dienstenstroom die zonder moeilijkheden verloopt, niet zal worden meegesleurd door enkele controversiële kwesties.
Europees commissaris Lamy (Internationale Handel) verlengt zijn bezoek aan Washington met enkele dagen om te proberen met zijn Amerikaanse collega Zoellick de scherpe kanten af te halen van met name het conflict dat is uitgebroken na de verhoging van de importtarieven op staal door de VS. Bush tracht met die maatregel de eigen, noodlijdende bedrijven in de betrokken industriesector voor een faillissement te behoeden.
Prodi heeft donderdag herhaald dat de EU grote schade ondervindt van deze in haar ogen ontoelaatbare protectionistische politiek. De Unie overweegt om met ingang van 18 juni vergeldingssancties te treffen, in de vorm van eveneens forse invoerheffingen op een reeks producten.
Inmiddels dreigen er nieuwe problemen doordat de regering aan de overzijde van de oceaan de subsidies voor de boeren flink wil uitbreiden. Volgens Bush is de beoogde extra financiële steun volledig in lijn met de voorschriften van de WTO. De EU betwist dat. Prodi heeft beklemtoond dat uitvoering van de plannen, die nog moeten worden goedgekeurd door de Senaat, een ernstige verstoring van de landbouwmarkten zal veroorzaken.