Willem-Alexander naar inhuldiging paus
Kroonprins Willem-Alexander zal zondag samen met minister-president Balkenende in Rome aanwezig zijn bij de inhuldiging van de nieuwe paus Benedictus XVI. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag laten weten.
Volgens de RVD heeft de aanwezigheid van de Prins van Oranje niets te maken met de kritiek die alom is geuit op het ontbreken van het Nederlandse koningshuis bij de begrafenis van paus Johannes Paulus II. Een woordvoerder van de RVD stelt dat het sinds 1978, toen paus Paulus VI overleed, steeds zo is geweest dat Nederland een hogere vertegenwoordiging stuurde naar de intronisatie van de nieuwe paus dan naar de begrafenis van de overleden kerkleider. „De regering vindt nog steeds dat er een goed besluit is genomen omtrent de begrafenis van Johannes Paulus II", aldus de woordvoerder.
Nederland stuurde de minister van Buitenlandse Zaken in 1978 naar de begrafenis van Paulus VI. Bij de inhuldiging ofwel intronisatie van Johannes Paulus I waren zowel de minister als de premier aanwezig. Toen Johannes Paulus I korte tijd later alweer overleed, stuurde Nederland de ambassadeur als hoogste vertegenwoordiging naar de uitvaart. Bij het feestelijke aantreden van Johannes Paulus II waren weer de premier en de minister van Buitenlandse Zaken aanwezig.
„Ditmaal is de minister-president naar de begrafenis geweest. Het past in de sinds 1978 gevolgde lijn dat nu de Prins van Oranje bij de inhuldiging is. Prinses Máxima gaat niet mee", zegt de woordvoerder van de RVD.
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn op 9 april wel samen naar de herdenkingsmis voor de paus in Haarlem geweest. Prins Constantijn was op 12 april met de premier bij de requiemmis, die de Nuntius in Nederland voor de paus opdroeg.
„De koningin, die zich ook in haar werk gesteund weet door het geloof, respecteert ieders godsdienst en levensovertuiging. Ze heeft uiteraard waardering voor de belangrijke rol die de overleden paus heeft gespeeld", meldt de RVD op haar website. De RVD betreurt de suggestie die is ontstaan dat de koningin geen respect zou hebben betoond voor de overleden paus en de katholieken in Nederland.
Op het ontbreken van de koninklijke familie bij de uitvaart van Johannes Paulus II is zeer veel kritiek geleverd. Oud-premier Van Agt noemde het wegblijven zelfs een „affront" voor het katholieke volksdeel in Nederland, hoewel onder zijn premierschap ook geen Oranjes naar de begrafenissen en intronisaties in Rome afreisden. Alle andere vorstenhuizen ter wereld stuurden wel een vertegenwoordiging. De Britse kroonprins Charles schoof zijn huwelijk met Camilla Parker–Bowles er een dag voor op. Maar de Nederlandse regering vond het land adequaat vertegenwoordigd in de persoon van minister-president Balkenende en blijft volgens de RVD bij die mening.