Rotterdamse burgemeester wil opheldering rellen
Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft voormalig staatssecretaris Vliegenthart van het auditteam voetbalvandalisme woensdag vragen gesteld over het ontstaan van de rellen rondom de wedstrijd Feyenoord–Ajax van zondag.
Hij wil vooral weten weten hoe het kon dat Ajax–supporters in de trein vuurwerk en ’gooimateriaal’ op zak hadden. De supporters horen volgens hem, voordat ze de trein in Amsterdam ingaan, gefouilleerd te worden. Zijn Amsterdamse collega Cohen heeft van zijn korps begrepen dat de Ajax–supporters wel gefouilleerd zijn, voordat ze de trein ingingen.
Op dezelfde dag waarop Opstelten zijn verzoek aan Vliegenthart deed, verlengde de rechter–commissaris in Rotterdam de voorlopige hechtenis van drie mannen die zondag werden aangehouden. De twee Rotterdammers en een inwoner van Venlo zitten vast op verdenking van openlijke geweldpleging tegen de politie. Zondag werden 43 personen aangehouden, maar alleen dit drietal zit nog vast.
Nieuwe arrestaties zijn nog niet verricht, hoewel minister Donner (Justitie) dinsdag zei dat justitie in Rotterdam probeerde de hooligans voor de bekerwedstrijd Feyenoord–PSV, woensdag, op te pakken.
„We zetten echt alles op alles om het zo snel mogelijk op te lossen. Maar we moeten wel zorgvuldig werken", aldus een politiewoordvoerder. Het bestuderen van de foto– en video–opnamen kost tijd. „Er is veel beeldmateriaal en je ziet veel mensen strafbare feiten plegen. Het is aan ons om uit te vinden wie precies wat heeft gedaan". Tientallen mensen zijn al wel geïdentificeerd. „Als zij naar de bekerwedstrijd gaan, komen ze er niet in."
Volgens de politie raakten tussen de vijfhonderd en achthonderd Feyenoord–supporters na de wedstrijd tegen Ajax slaags met de politie. Ze probeerden bij de paar honderd achtergebleven Amsterdamse fans te komen. Door met stenen, trottoirbanden, putdeksels, stalen pennen en pijpen naar de politie te gooien, hoopten ze voorbij de mobiele eenheid (ME) te raken. Hoewel die soms maar met moeite stand hield en er veel vernielingen plaatsvonden in de omgeving, bereikten de hooligans het vak met de Ajax–aanhang niet.
Door de ongeregeldheden liepen in totaal 25 politiemensen verwondingen op, zei Opstelten woensdag. Zeven van hen hebben letstel als een gebroken arm, gebroken ribben en hoofdletstel. Achttien collega’s kwamen er met hoofdzakelijk kneuzingen vanaf.
Opstelten vroeg Vliegenthart, die het team leidt dat het voetbalvandalisme onderzoekt, zondag al om de rellen te onderzoeken. Hij wil ook weten waarom het niet mogelijk bleek de treinen met de Amsterdamse supporters direct terug te sturen. Daardoor is de eerste trein uit veiligheidsoverwegingen doorgereden naar de treinhalte bij het Feyenoord–stadion. Op dat moment bleek dat de trein inmiddels zo was vernield, dat deze niet meer door kon rijden. De politie was daardoor genoodzaakt de ongeveer achthonderd Ajax–supporters te isoleren bij het stadion, aldus Opstelten. Een deel van deze groep kon daardoor vervolgens de confrontatie aangaan met Feyenoord–supporters.
Door dit incident besloten de autoriteiten in Rotterdam de tweede trein naar Amsterdam terug te sturen. Kort daarna bleek ook dit voertuig zo erg vernield te zijn, dat het niet verder meer kon rijden. De trein strandde vervolgens in Nieuwerkerk aan den IJssel.