Kamer wil scholen niet verplichten tot integratie
Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet er niets in scholen wettelijk te verplichten een bijdrage te leveren aan integratie. Alleen de PvdA gaf woensdag volledige steun aan een plan van de Tweede–Kamerleden Hamer en Dijsselbloem (beiden PvdA) en Kraneveldt (LPF).
Dat de parlementariërs gebruikmaakten van het recht een eigen wetsontwerp in te brengen, kreeg alom lof. Om leerlingen en scholen te verplichten tot multiculturele ontmoetingen, ging de meeste partijen echter te ver. Een voorstel van minister Van der Hoeven (Onderwijs) om op scholen de Nederlandse waarden en normen uit te dragen lijkt kansrijker.
Volgens het PvdA–LPF–plan moeten scholen vastleggen hoe ze taalachterstand denken aan te pakken. Ook dienen ze duidelijk te maken wat ze doen aan burgerschapsvorming. Een wettelijke verplichting daartoe past volgens CDA, VVD, D66, SGP en ChristenUnie niet in een tijd waarin de overheid spreekt van deregulering. Ook GroenLinks en de SP betwijfelden of het wetsvoorstel het beste middel is om integratie te bevorderen. GroenLinks vreest symboolwetgeving.
Niet al te vaak maken Kamerleden gebruik van het recht tot initiatief, waarover zij sinds 1814 beschikken. Het bekendste voorbeeld van een geslaagd initiatief was dat van het liberale Kamerlid Van Houten uit 1874, dat paal en perk stelde aan de kinderarbeid. Recenter (2001) is de actie van de christen–democraat Van de Kamp, die resulteerde in een wijziging van de wet op het wapenbezit.