Wereld verwelkomt Benedictus XVI
Regeringsleiders en kerkelijke leiders in Europa hebben tevreden gereageerd op de verkiezing van de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger tot paus.
De Franse president Jacques Chirac feliciteerde de nieuwe kerkvorst en zei dat Frankrijk samen met het Vaticaan zal blijven streven naar vrede en gerechtigheid. „Frankrijk zal de dialoog van vertrouwen voortzetten die het altijd met de Heilige Stoel heeft gehad, vooral ten opzichte van de gezamenlijke strijd voor vrede, gerechtigheid, solidariteit en menselijke waardigheid”, aldus Chirac.
Spanje hoopt eveneens op een voortzetting van de historische banden met het Vaticaan, zei premier José Luis Rodriguez Zapatero.
De Spaanse islamitische gemeenschap uitte bedenkingen over de verkiezing. „Hij was de conservatieve kandidaat en we maken ons zorgen over de houding die de paus zal innemen tegenover de islam”, zei een woordvoerder.
In het katholieke Polen luidden de klokken toen de keuze van de opvolger van de Poolse paus Johannes Paulus II bekend werd. De voormalige president en vakbondsleider Lech Walesa noemde Ratzinger „een goede keuze.” „Hij zal de missie van onze dierbare paus voortzetten”, zei hij. Walesa uitte wel twijfels over de leeftijd van Benedictus XVI. „Hij is vrij oud, ik vraag me af of hij de taak die voor hem ligt aankan.”
De Oostenrijkse president Heinz Fischer heeft de kerkvorst in een telegram „de allerbeste wensen voor succesvol en gezegend werk in dienst van de wereldkerk, zowel voor vrede als voor sociale gelijkheid onder de volken” toegezonden.
„Paus Benedictus XVI wacht de moeilijke opdracht om de juiste antwoorden te vinden op de vragen naar zingeving waarmee de samenleving in de 21e eeuw geconfronteerd wordt”, stelde de Belgische premier Guy Verhofstadt in een reactie.
De Amerikaanse president Bush noemde de paus een man van „grote wijsheid en kennis.” „Hij is een man die de Heere dient”, zei Bush tegen verslaggevers in het Witte Huis in Washington.
De Israëlische minister Shalom van Buitenlandse Zaken wees op de „historische ervaring” van de nieuwe paus. Hij uitte de hoop dat Benedictus XVI zich speciaal zal wijden aan een „compromisloze strijd” tegen het antisemitisme.
De keuze voor kardinaal Ratzinger betekent dat de kardinalen ervoor hebben gekozen zich op Europa te richten. „Ook de keuze van de naam Benedictus XVI betekent dat Ratzinger zich in eerste instantie aan de herchristianisering van Europa zal wijden”, zei de vice-voorzitter van de Braziliaanse bisschoppenconferentie, mgr. Antonio Celso Queiroz.
Queiroz verborg zijn teleurstelling niet. „Europa denkt nog steeds dat de andere continenten onderontwikkeld zijn. Daarom is de keuze van een Europeaan niet verrassend.”
Afrikaanse katholieken hebben dinsdag de keuze van Joseph Ratzinger tot nieuwe paus begroet. Wel was er ook enige teleurstelling, omdat de hoop op een Afrikaanse paus in rook opging. Katholieken in Nigeria en andere Afrikaanse landen speculeerden dat de Nigeriaanse kardinaal Francis Arinze een goede kans maakte.