Duits transport atoomafval zonder problemen op weg
Het Duitse atoomafvaltransport vanuit het Franse Le Hague naar Gorleben in Noord-Duitsland is gisteravond rond halfacht zonder problemen op weg gegaan. In het Duitse Dannenberg, de eerste bestemming van het atoomtransport, maken demonstranten zich wel op voor acties.
Enkele honderden demonstranten zijn in Dannenberg op de been en boeren hebben met zo’n zestig tractoren de belangrijkste straten in de stad geblokkeerd. Spandoeken met teksten zoals “Tsjernobyl op tournee” sieren de straten. Het atoomtransport komt waarschijnlijk vanavond of morgenochtend aan in Dannenberg. Dan wordt het atoomafval overgeladen in beveiligde vrachtwagens en zal het naar een opwerkingsfabriek in Gorleben worden getransporteerd. De autoriteiten hebben laagvliegende vliegtuigen verboden in de buurt van het transport te komen.
Sinds 1995 zijn al vier zogenaamde Castor-transporten met Duits kernafval vanuit de Franse opwerkingsfabriek Cap la Hague naar Gorleben gegaan. Elke keer was de terugreis van het afval een hordenloop voor de autoriteiten, die de goed georganiseerde lokale actiegroep Bürgerinitiative Lüchow-Dannenberg tegenover zich vonden. In maart slaagden actievoerders erin om een atoomtransport zestien uur lang tegen te houden door zichzelf op verschillende plaatsen aan het spoor vast te ketenen.
De politie is al weken bezig met het optrommelen van extra manschappen om het atoomtransport te begeleiden en de tegenstanders oefenden twee weken terug nog in het bezetten van spoorrails en het organiseren van wegblokkades.
Duitsland heeft met Frankrijk een verdrag gesloten voor het opwerken van gebruikte brandstofstaven uit Duitse kerncentrales. In dat proces worden delen van de brandstof (uranium-235) die nog gebruikt kunnen worden eruit gehaald en wordt plutonium gewonnen. De resten hoogradioactief afval worden in glas gesmolten en in stalen houders (castoren) naar Duitsland teruggebracht voor definitieve opslag in Gorleben.