Economie

Bouwstaking kost bonden 10 miljoen

De bouwstaking heeft de vakbonden ongeveer 10 miljoen euro gekost. Bouwvakkers hebben ongeveer 224.000 werkdagen gestaakt en kregen daarvoor per dag een uitkering van de bonden van 66 euro.

ANP
3 May 2002 08:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

„Samen met de organisatiekosten komen we grofweg op 10 miljoen euro”, aldus actiecoördinator T. van Amersfoort van FNV Bouw donderdag. „Het CAO-akkoord dat nu op tafel ligt, is dit alles zeker waard geweest. Bovendien kan ik garanderen dat de schade bij de werkgevers vele malen groter is”, lichtte de actiecoördinator toe. De werkgeversorganisatie AVBB was vanochtend niet in staat om een schadebedrag te noemen. Een woordvoerder wees er wel op dat een groot deel van de schade op het bordje van de opdrachtgevers komt.

Tijdens een persbijeenkomst in Woerden over de nieuwe CAO-Bouw vroeg alleen voorzitter D. van de Kamp van de Hout- en Bouwbond CNV zich af of een akkoord niet sneller had kunnen worden bereikt. „We hebben de strategie gekozen de staking langzaam op te bouwen. Wellicht dat de acties hierdoor langer hebben geduurd dan nodig.”

Zeven weken hebben FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps (HZC) actie gevoerd voor een nieuwe CAO. Donderdagnacht is met werkgevers een principeakkoord bereikt. Volgens de CAO, die loopt tot maart 2004, krijgen de 180.000 bouwvakkers een loonsverhoging van 2 procent met daarbovenop prijscompensatie van naar schatting 5 tot 5,5 procent. De bonden vinden dat zij op de hoofdpunten, de loonvraag en de reisurenvergoeding, geen enkele concessie hebben gedaan aan de werkgevers.

De lange looptijd van de nieuwe CAO (27 maanden) verschaft de mogelijkheid om de sector even tot rust te laten komen, volgens onderhandelaar M. Post van de CNV-bond. „De arbeidsverhoudingen zijn behoorlijk verstoord. Het is goed dat we niet al over een jaar weer tegenover elkaar zitten.”

Collega-onderhandelaar F. Kokke van FNV Bouw vindt dat dit keer het conflict met de werkgevers wel erg hoog is opgelopen. „Op bouwplaatsen was vaak sprake van intimidatie door de werkgevers. Ook ontstonden er vervelende situaties tussen werkwilligen en stakers.”

Om weer aan de onderhandelingstafel terecht te komen was ingrijpen van hogerhand nodig. De vakbondsvoorzitters zochten contact met de leiding van werkgeversorganisatie het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB). Lastige factor was volgens de bonden echter dat AVBB-voorzitter Brinkman ziek is en zij aangewezen waren op de vice-voorzitter. „Terwijl hij juist werkgeversonderhandelaar was en daarmee deel van het conflict. In het begin stokte hierdoor de bemiddeling”, verklaarde CNV-bestuurder Post.

FNV-bestuurder Kokke hoopt dat werkgevers zich „professioneler gedragen” in de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor het kantoorpersoneel in de bouw. Het overleg over de zogeheten UTA-CAO (voor uitvoerend, administratief en technisch personeel in de bouw) is vorige week vastgelopen.

Saillant detail is dat de onderhandelaars aan zowel werkgevers- als vakbondszijde vrijwel dezelfde personen zijn als bij de Bouw-CAO. „Een weekje rust en dan wil ik wel weer praten”, aldus Kokke.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer