Gehandicapte buren geen reden voor vergoeding
Toekomstige buren van een woonvoorziening voor gehandicapten in Leerdam krijgen geen schadevergoeding voor de „wijziging in woonbeleving.” Dat heeft de gemeenteraad van Leerdam dinsdag besloten.
De bewoners van vijf woningen op de Horndijk in Leerdam-Oost dienden eind 2001 planschadeverzoeken in vanwege de bouw van de Lingebolder, een woonvoorziening voor gehandicapten met onder andere een dagactiviteitencentrum en woningen. Volgens het adviesbureau dat de planschadeverzoeken voor de gemeente heeft beoordeeld, is er sprake van „een ingrijpende wijziging in de woonbeleving van de bewoners plus een -geringe- daling van de economische waarde.” Het woongenot van de omwonenden zou worden aangetast door verlies van uitzicht en privacy en de toename van geluidsoverlast.
Dinsdagavond stelde het Leerdamse college van burgemeester en wethouders voor om de bewoners van de vijf woningen aan de Horndijk in totaal 18.000 euro toe te kennen. Een meerderheid van de Leerdamse gemeenteraad blokkeerde dat plan echter. De motivatie van de bewoners en het advies van het ingeschakelde bureau vielen compleet verkeerd bij de raadsleden.
„Die mensen hebben al zo veel”, aldus ChristenUnie-fractievoorzitter A. Groenenberg-Versluis over de omwonenden. „Ze wonen in een vrijstaande woning. Dan worden er woningen gebouwd voor verstandelijk gehandicapten en dan is er ineens schade. Ik kan me daar niets bij voorstellen. Genoeg is een keer genoeg”, stak ze de lont in het kruitvat. „Er is altijd nog het principe van redelijkheid en billijkheid. Dat geldt zeker in deze zaak.”
SGP’er A. de Bruijn was het daar van harte mee eens. „Tegenwoordig weten de mensen precies waar ze moeten aankloppen met hun wissewasjes. Daar moet een eind aan komen.”
Ook de fracties van CDA en L.-2000 voelden er niets voor om de planschade -in hoogte variërend van 3000 tot 5000 euro per huiseigenaar- toe te kennen. De PvdA wilde dat op zich wel, maar ging uit solidariteit mee met de andere fracties.
Alleen de VVD steunde het collegevoorstel. Fractieleider F. de Graaff: „We hebben met elkaar regels opgesteld. Die mensen maken gewoon gebruik van hun recht. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het er mee eens ben.”
Vorige week werd bekend dat ook kopers van villa’s in de dure Sittardse wijk De Kollenberg geen gehandicapten in hun buurt willen. De kopers hebben een actiecomité gevormd dat forse schadeclaims eist als de vestiging van 24 verstandelijk gehandicapten in zes woningen doorgaat.
„Als dit waar is, is het te gek voor woorden”, was vorige week het commentaar van staatssecretaris Ross (Volksgezondheid).