Buitenland

Argentijnse ex-officier krijgt 640 jaar cel

Een Spaanse rechter heeft de Argentijnse ex–marineofficier Adolfo Scilingo dinsdag tot 640 jaar celstraf veroordeeld. De Argentijn werd schuldig bevonden aan het plegen van misdaden tegen de menselijkheid gedurende de jaren dat militaire regimes in Argentinië aan de macht waren (1976-1983).

ANP/AFP
19 April 2005 14:55Gewijzigd op 14 November 2020 02:27

Het openbaar ministerie had 9138 jaar cel geëist, een optelsom van een reeks van aanklachten zoals het dumpen van tientallen tegenstanders van het regime uit een helikopter boven de oceaan. Volgens de Spaanse wet kan iemand overigens nooit langer dan dertig jaar in de cel zitten.

De aanklagers waren in deze zaak particulieren die de zaak aanhangig hadden gemaakt bij het speciale gerechtshof, de Audiencia Nacional. In principe kunnen rechtbanken geen zaken behandelen die niet onder hun jurisdictie vallen, zoals strafbare feiten gepleegd in een ander land door buitenlanders. Voor Scilingo gold dit principe niet.

De Spaanse procureur-generaal gaf vorig jaar opdracht dat Spaanse gerechtshoven wel zaken moeten aanpakken indien het om misdaden tegen de menselijkheid gaat. Een belangrijke beweegreden voor de berechting van Argentijnen was verder dat er naar schatting zeker tweehonderd mensen die enkel of ook de Spaanse nationaliteit bezaten, zijn verdwenen in het Argentinië van de generaals.

Scilingo heeft in Argentinië vooral naam gemaakt als de militair die de stilte verbrak. In 1995 vertelde hij op de Argentijnse televisie over ’vluchten des doods’. Daarmee werden tegenstanders van het regime gedrogeerd, in een helikopter gezet en vervolgens boven zee uit het toestel gegooid. Een van de plaatsen waar deze fatale reizen begonnen, was de Escuela Mecanica de la Armada (Esma) in Buenos Aires, waar Scilingo werkte.

Twee jaar na zijn ontboezemingen ging Scilingo vrijwillig naar Madrid om onderzoeksrechter Baltasar Garzón te vertellen wat hij wist van de repressie door de Argentijnse strijdkrachten. Scilingo werd later als medeplichtige aangeklaagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer