Kardinalen nog niet eensgezind over keuze nieuwe paus
Zwarte rook steeg maandag op uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel van de Sint-Pieter in Rome. Een teken dat de kardinalen gestemd hebben voor een nieuwe paus, maar dat de keus nog niet is gevallen. Joseph Ratzinger, Dionigi Tettamanzi en Cláudio Hummes zijn de kardinalen die de hoogste ogen gooien.
Dat blijkt althans uit de kansberekeningen die wedbureaus op internet doen. Volgens de Italiaanse pers zal het in eerste instantie gaan tussen Ratzinger (78 jaar) en Carlo Maria Martini (78) of Tettamanzi (71). Ratzinger, die 23 jaar de hoftheoloog was van Wojtyla, zou als paus de lijn van zijn voorganger willen voortzetten. Martini, de emeritus aartsbisschop van Milaan, staat voor vernieuwing. Maar hij heeft al laten weten het pausschap niet te aanvaarden, ook omdat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. Maar Tettamanzi, Martini’s opvolger in Milaan, heeft geen bezwaren om paus te worden.
Volgens niet te verifiëren informatie van het Italiaanse dagblad La Repubblica zou Ratzinger al 50 van de 115 kiesgerechtigde kardinalen achter zich hebben. Maar dat is onvoldoende voor de tweederde meerderheid die een kandidaat nodig heeft. Als na twee stemronden geen van beiden voldoende steun hebben, worden naar verwachting Ratzinger en Tettamanzi opgegeven voor andere, gelijksoortige kandidaten. Als dat zo is, neemt de kans op een Zuid-Amerikaanse paus toe. Belangrijke kandidaat is Cláudio Hummes (70), de aartsbisschop van Sao Paolo, die in zekere opzicht progressief genoemd wordt.
Behalve de ideeën van de kardinalen, spelen de persoonlijke kwaliteiten (zoals charisma en talenbeheersing) en de nationaliteit van de kandidaten een rol. Een Zuid-Amerikaanse paus zou een verrassing zijn, ondanks het feit dat de meeste rooms-katholieken in Zuid-Amerika wonen. Een Italiaanse paus ligt voor de hand, omdat het pausschap verweven is met Italië (en de paus ook bisschop van Rome is). Wat ook een rol kan spelen, is de overweging van een korter pontificaat dan de 26 jaar dat Johannes Paulus II de kerk leidde. Kardinalen onder de 70 jaar maken dan eigenlijk geen kans.