„CDA’ers stemmen voor EU-grondwet”
Minister Donner van Justitie vindt het vanzelfsprekend dat zijn CDA-partijgenoten de Europese grondwet accepteren. „De C van het CDA impliceert dat u voorstemt. Dat is geen mandement, maar een vanzelfsprekendheid.”
Volgens de bewindsman gaat het bij Europese integratie niet om „meer of groter”, maar om „het herwinnen van het vermogen om de bevolking te beschermen tegen politieke onveiligheid, economische onzekerheid, de dreiging van criminaliteit, sociale afbraak en aantasting van natuur en milieu.”
„Wie de toekomst op het spel wil zetten, moet vooral tegenstemmen in het komende referendum”, zo betoogde Donner zaterdag in Ede tijdens een bijeenkomst over de C van het CDA. Met de bijeenkomst startte de partij officieel de activiteiten in verband met het 25-jarig bestaan.
Europese samenwerking heeft zestig jaar vrede en voorspoed gebracht, maar om die te bewaren mogen we niet in onvermogen vastlopen, aldus Donner. „Wie denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, moet even aan de Balkan denken”, voegde hij eraan toe.
De minister memoreerde dat enkele eeuwen geleden de zeven Nederlandse provincies ook samen een koninkrijk gingen vormen. „Om de problemen van vandaag aan te kunnen, moeten we ook zoeken naar passende overheidsstructuren. We moeten over onze eigen schaduw heen springen. We kunnen niet terug, we mogen geen pas op de plaats maken, we moeten vooruit.”
Verder betoogde Donner dat naastenliefde en barmhartigheid geen bruikbare maatstaven zijn voor overheidshandelen. „Dat zijn persoonlijke geboden, die voortkomen uit geloof. Barmhartigheid is geen barmhartigheid meer als het wordt verricht door de overheid op kosten van belastingbetalers die wat anders geloven. Dan leg ik anderen gedrag op dat ik uit geloof betracht.”
Wie de staatsmacht gebruikt om zijn geloof te belijden of een ideaal te realiseren, eindigt volgens Donner doorgaans met bloed aan zijn handen. „Degene die de staat tot een hemel wil maken, maakt hem tot een hel.” Het omzetten van bijbelse geboden in Nederlandse wetten is volgens de bewindsman theocratie en geen christen-democratie.
Dat wil volgens de bewindsman niet zeggen dat geloof en politiek niet samengaan. Christen-democratie denkt vanuit van een werkelijkheid naar bijbelse en christelijke traditie. „Die gaat uit van de mens die als Adam, als persoon geschapen is, maar van wie God ziet dat het niet goed is dat hij alleen is. Van de mens die individueel wordt aangesproken, maar ook op zijn verantwoordelijkheid voor de ander. Van mensen die gelijkwaardig geschapen zijn, ieder naar Gods beeld, maar die sinds Babel in diversiteit samenleven. Van een samenleven dat niet primair door markt en overheid, concurrentie of dwang wordt bepaald, maar door samenwerking in gezin, bedrijf, kerk en organisaties.”
Christen-democraten moeten, gezien hun eigen opvatting over de betekenis van geloof, volgens Donner als eersten het bestaan van de islam erkennen als godsdienst van een groot aantal Nederlanders en medelanders. „Anders zullen we geen stabiliteit en maatschappelijke rust vinden”, aldus de minister van Justitie.