Nederland wil niet aan de chipknip
De Nederlander wil niet aan de chipknip. Tien jaar na de introductie van de elektronische portemonnee blijkt nauwelijks de helft van de bezitters het betaalmiddel opgeladen te hebben.
Van dagelijks gebruik is ook nauwelijks sprake. Eén op de acht mensen heeft de chipknip nog nooit gebruikt, hoewel deze portemonnee wel is gevuld.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het bureau Millward Brown. Het spaarzame gebruik van de chipknip, die uniek is in Europa, concentreert zich vooral op de parkeerautomaat. „We kunnen bijna spreken van een universele parkeerkaart”, aldus de onderzoekers.
Veel hoop voor de knip is er niet, alle inspanningen van de banken om tot meer acceptatie te komen ten spijt. Bijna 80 procent van de 500 ondervraagden denkt niet vaker te gaan chippen. Meer dan de helft vindt de chipknip geen aantrekkelijk betaalmiddel.
Het gebruik van de chipknip nam vorig jaar weliswaar met 17 procent toe, maar de rol blijft erg klein ten opzichte van bijvoorbeeld het pinnen. Dat groeide volgens betalingsverwerker Interpay met 8 procent naar 1,25 miljard betalingen.