Balkenende positief over burgerplichten
Premier Balkenende is positief over het voorstel van de ChristenUnie om te komen tot een handvest van burgerplichten. Over de precieze vormgeving van het idee wil de minister-president nog enkele adviezen vragen, maar daarna zal hij aan de Kamer een voorstel doen voor verdere stappen.
Dat bleek donderdag in het kamerdebat over waarden en normen. CU-leider Rouvoet heeft vorig jaar al eens, samen met senator Schuurman, het voorstel gedaan om een handvest van burgerplichten op te stellen. In burgerrechten zijn we in de westerse samenleving goed, maar in burgerplichten minder sterk, aldus de CU. De partij denkt dan bijvoorbeeld aan de plicht om je best te doen andere mensen niet te kwetsen. „Eigenlijk hebben we het dan over de andere kant van de vrijheid van meningsuiting”, aldus Rouvoet.
Hij zou het liefst een staatscommissie willen om een dergelijk handvest op te stellen. Zo’n staatscommissie zegde Balkenende donderdag niet toe. Wel wil hij binnenkort de Kamer een voorstel doen over de manier waarop hij tot een lijst van burgerplichten wil komen. Eerder dit jaar toonde de Rijksvoorlichtingsdienst zich al enthousiast voor het plan. De dienst zette het voorstel op de website zestienmiljoenmensen.nl en vroeg burgers op het plan te reageren.
In het debat van donderdag drongen de regeringsfracties en de kleine christelijke partijen bij het kabinet aan op het invoeren van een „leer-werkplicht” voor jongeren tot 23 jaar die weinig kans maken op de arbeidsmarkt.
CDA-fractieleider Verhagen wil dat de jongeren of gaan leren of gaan werken en vroeg de regering in een motie met een voorstel te komen. „Van de jongere mag verwacht worden dat hij of zij als tegenprestatie van een uitkering maatschappelijk actief is en niet -bijvoorbeeld- de hele dag op het Rotterdamse winkelcentrum Zuidplein rondhangt”, aldus Verhagen. „Werken of leren is de keus. Daarbij mag het ook gaan om maatschappelijke dienstverlening.” Premier Balkenende zei „niet onsympathiek” te staan tegenover de motie. Hij gaat het voorstel bespreken in het kabinet.
Verhagen kondigde bovendien aan dat zijn fractie komt met een initiatiefwet om ouders meer financieel aansprakelijk te maken voor daden van hun kinderen. Kinderen van 16 tot 18 jaar zijn verantwoordelijk voor hun gedrag, maar als ze auto’s vernielen of ander vandalisme plegen is hun spaarpot niet toereikend om de schade te vergoeden. „Maar het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat dan de gemeenschap het maar moet betalen?”
Verhagen vindt dat de ouders voor dergelijke schade moeten opdraaien. Zijn fractie komt zelf met een wetsvoorstel, omdat het CDA te weinig enthousiasme bespeurt bij minister Donner om dit te regelen. De steun van de VVD-fractie heeft Verhagen al.
Balkenende toonde zich positief over een voorstel van SGP-voorman Van der Vlies om tot een verantwoordingsdag voor de media te komen. „Maar die zouden de media dan wel zelf moeten organiseren.”
Van het voorstel van SP-leider Marijnissen om topmanagers in semi-overheidsinstellingen nooit meer te laten verdienen dan de premier maakte hij zich met een kwinkslag af. „Ja, dit bevalt me wel. Dat noemen we dan de Balkenende-norm.”