Rijksgebouwen beter beschermd tegen bioterrorisme
De overheid heeft in enkele rijksgebouwen maatregelen genomen om die beter te beschermen tegen terroristische aanvallen met biologische middelen. Een veiligheidsscan moet uitwijzen of ook in andere openbare gebouwen extra aanpassingen nodig zijn.
Dat bleek donderdag uit antwoorden van minister Donner van Justitie op schriftelijke vragen van de Tweede-Kamerleden Van der Laan (D66) en Van Heteren (PvdA). Donner zegt niet welke specifieke maatregelen zijn genomen, maar hij wijst wel op de mogelijkheden om potentiële doelen tegen bioterrorisme te beschermen. Het gaat bijvoorbeeld om bouw- en installatietechnische aanpassingen, cameratoezicht en het gebruik van toegangspoortjes en pasjes.
Diverse ministeries en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst hebben in kaart gebracht hoe kwetsbaar de vitale sectoren, bijvoorbeeld die op het gebied van voedsel, energie, drinkwater en ICT, voor bioterrorisme zijn. Na de zomer krijgt de Tweede Kamer de resultaten daarvan. Het rapport over het openbaar bestuur zal ook een pakket van maatregelen bevatten om de veiligheid van rijksgebouwen te verbeteren, aldus Donner.
Ook op andere manieren pakt de overheid bioterrorisme aan. Zo trekken de ministeries van Defensie, VROM en VWS jaarlijks in totaal enkele miljoenen euro uit voor onderzoek naar de bestrijding van aanslagen met nucleaire, biologische en chemische middelen.
Ook zijn er geregeld oefeningen. Zo zal VROM zich de komende jaren bij oefeningen specifiek richten op infectieziektebestrijding, waaronder bioterrorisme. Een oefening met een bioterroristische aanslag staat vanaf volgend jaar op het programma.