Opnieuw golf van dodelijk geweld in Irak
Een serie aanslagen in de Iraakse steden Bagdad en Kirkuk, heeft woensdag zeker vijftien mensenlevens geëist. Het geweld overschaduwde het bezoek van de Amerikaanse onderminister Robert Zoellick. De bewindsman werd ook nog geconfronteerd met televisiebeelden van een ontvoerde landgenoot die Washington opriep tot onderhandelingen met zijn ontvoerders.
Zoellick, de rechterhand van minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, was in Irak voor overleg met president Jalal Talabani en premier Ibrahim al–Jaafari. Hij sprak met hem over de voortgang in de formatie van de nieuwe Iraakse regering.
Het bezoek volgde een dag na dat van minister van Defensie Donald Rumsfeld. Zoellick bezocht ook Fallujah. Die stad ten westen van Bagdad was de afgelopen twee jaar de grootste brandhaard van verzet tegen de Amerikaanse bezetting, en werd vorig jaar grotendeels verwoest tijdens een langdurig Amerikaans offensief.
De Amerikaanse bewindsman had nog maar net voet op Iraakse bodem gezet toen in de noordelijke stad Kirkuk een bom ontplofte bij een oliepijpleiding. Tien Iraakse militairen kwamen om, van wie er twee behoorden tot een eenheid die de Noord–Iraakse olieinstallaties bewaakt. Zeker drie anderen raakten gewond. Het projectiel ging af toen bewakers probeerden het te ontmantelen.
Door een aanslag op een Amerikaans konvooi in Bagdad kwamen nog vijf Irakezen om het leven. Vier Amerikaanse militairen raakten lichtgewond. Vrijwel gelijktijdig ontploften elders in de Iraakse hoofdstad nog twee bommen. Een daarvan verwondde zeven Iraakse burgers.
In het westen van Irak hebben Amerikaanse mariniers zeker negen opstandelingen gedood, zo maakte het leger woensdag bekend. De gevechten speelden zich af bij de Syrische grens, in het gebied waar zelfmoordterroristen maandag een aanslag pleegden op een Amerikaanse militaire basis. Daardoor raakten drie Amerikaanse militairen en drie Irakezen gewond.
Een Amerikaanse staatsburger die maandag werd ontvoerd in Irak, was woensdag te zien op een videoband die de Arabische nieuwszender al–Jazeera uitzond. De Amerikaan, ontvoerd op een bouwplaats bij Bagdad, roept volgens de zender Washington op de troepen uit Irak terug te trekken en „een open dialoog met het Iraakse verzet" te beginnen om het leven van de gijzelaar te sparen.
Het afgelopen jaar zijn in Irak meer dan 150 buitenlanders ontvoerd. Het merendeel werd later weer vrijgelaten, al dan niet na betaling van losgeld. Tientallen gijzelaars werden echter gedood, soms door onthoofding. Sommige ontvoerders eisen het vertrek van buitenlandse troepen, anderen eisen geld.
Op dit moment zitten onder meer drie Roemeense journalisten vast. Boekarest is erin geslaagd contact te leggen met hun ontvoerders, zo maakte president Traian Basescu woensdag bekend. Het trio verdween op 28 maart. De Franse journaliste Florence Aubenas wordt al sinds januari gegijzeld.