Windsor blijft koel onder de Royal Wedding
WINDSOR - Volgens de lijst wonen welgeteld 23 gasten het burgerlijk huwelijk bij van prins Charles en Camilla Parker Bowles op het stadhuis van Windsor. Het bruidspaar komt zaterdagmiddag om 12.30 uur Engelse tijd aangereden in een Rolls-Royce Phantom VI en vertrekt na de plechtigheid naar Windsor Castle, alwaar om 15.30 een dienst van gebed en toewijding begint onder leiding van aartsbisschop Carey van Canterbury. Carey leest voor uit Openbaring 21 vers 1 tot 7. Over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, en over de eerste dingen die waren voorbijgegaan.plattekst rafelen (u20,1,0(Prins Charles heeft een historische locatie uitgekozen voor zijn tweede huwelijk. Alleen zijn broer Edward ging hem in 1999 voor door Windsor te kiezen voor zijn bruiloft. Alle anderen van Charles’ naaste familie trouwden in Londen. Windsor, ten westen van de hoofdstad, is een de grootste en oudste bewoonde kastelen ter wereld, met 900 jaar geschiedenis achter zich. Zondag is het kasteel het decor van het zoveelste huwelijk in het Huis van Windsor. Prins Charles (1948) trouwt dan met Camilla Parker Bowles (1947).
Het is geen trouwpartij die de gemoederen binnen het voormalige imperium in extase brengt. Zo is het een dag voorafgaand aan het grote gebeuren relatief rustig in Windsor. Er waait een gure wind en het is koud.
De enige man die de aandacht trekt van het winkelend publiek, is Peter Hooper. Hij draagt een levensgrote plastic ram op zijn schouder en poseert daarmee voor het verkeerslicht. Aan de andere kant kijken twee agenten van de bereden politie onbewogen voor zich uit. „Dit doe ik ter herinnering aan de begrafenis van de paus”, zegt Hooper. „De paus nam het op voor zijn grote kudde. Zondag sta ik hier namens de agrarische sector van mijn land. Prins Charles heeft ons uitgenodigd, maar omdat de schapen momenteel druk bezig zijn met lammeren, kunnen we niet komen. Ik ben van de Schapen Partij.”
Hooper voegt eraan toe dat het huwelijk van Camilla een „beschaafde en eerlijke” vrouw zal maken. „Niemand wacht op een kroonprins die samenwoont met zijn maîtresse.”
Windsor is bekend vanwege het kasteel, dat boven alles uittorent. In de buurt ligt Eton, met de wereldberoemde kostschool. Het station geniet het predikaat Royal Windsor. De straten van Windsor annex Eton huisvesten talrijke exclusieve zaken, van juweliers, glas- en servieswerk tot kleding. Daartussen bevinden zich souvenirwinkels van allerlei snit. Snuisterijen van de Britse koninklijke familie worden hier te kust en te keur aangeboden. Mokken, sleutelhangers, kaarten en boeken over het reilen en zeilen van Elizabeth II en haar gezin.
De bruiloft van Charles en Camilla valt ook in de prijzen. Op mokken prijkt hun beeltenis met daarop de datum 8 april 2005. Op postzegels die ter gelegenheid van het huwelijk zijn uitgegeven, staat eveneens de datum 8 april. Dat heeft alles te maken met het overlijden van de paus. Deze week nog is besloten dat Charles van bijzetting van de paus in Rome zou bijwonen en dat daarvoor zijn huwelijk met een dag zou worden verzet. Het uitstel van het huwelijk van verdubbelde evenwel de kosten voor de beveiliging naar 2 miljoen pond (3 miljoen euro).
Honderden agenten worden zaterdag ingezet voor de bruiloft. Scherpschutters, agenten in burger en geüniformeerde agenten patrouilleren in Windsor. De politie moet voorkomen dat terroristen of demonstranten erin slagen het bruidspaar of hun hoge gasten te benaderen.
Bij het stadhuis, de door Christopher Wren ontworpen schitterende Guildhall, bepaalt de internationale pers wie waar komt te staan. Met grijze strepen wordt op de trottoirs en de balkons aangegeven welke fotografen en cameramensen de eerste shot mogen nemen. Ook de uitbaters van de belendende pub Three Tuns nemen maatregelen. Tijdens de ceremonie mag er niemand op de banken voor de ramen gaan zitten of staan.
„We zijn niet echt blij met dit huwelijk”, verklaren Karen en David Brown uit Southampton in de Three Tuns. Ze eten er een hapje met hun uit Hongarije geadopteerde dochtertje Juliana van zeven jaar. Karen en David denken er het hunne van. „Kijk, je ziet hier nergens bloemen en vlaggetjes zoals bij andere bruiloften”, wijst David naar buiten. „Er is geen sprake van enige vrolijkheid of opgewondenheid.”
Karen voegt eraan toe dat er nog altijd veel vragen zijn bij het mislukken van het eerste huwelijk van Charles, zijn scheiding van Diana in 1996 en bij de dood van Diana in 1997. „De mensen hebben genoeg van Charles. Hij heeft overspel gepleegd en er een puinhoop van gemaakt”, aldus David. Karen: „We hebben hooggespannen verwachtingen van zijn zoon William.”
Karen en David zijn niet tegen de monarchie; wel vinden ze de uitwassen ervan onbehoorlijk. „Waarom een dure receptie met 800 gasten? Kunnen ze dat zelf niet betalen?” Koningin Elizabeth mag dan een goed staatshoofd zijn, „maar voor ons, gewone burgers, is ze oneindig ver weg en verheven. Ze heeft geen enkel contact met het volk. Er is geen communicatie tussen het koninklijk huis en de bevolking.”
Een van de eerste dingen die de monarchie zou moeten doen, is zichzelf hervormen, vindt David Brown. „Maak de monarchie persoonlijker, zorg voor een goede stroomlijning van de familie, zodat niet allerlei vage prinsen en prinsessen geassocieerd worden met het koninklijk huis.”
Daarvoor moeten de public relations van het hof echt op zijn kop, aldus Karen en David. „De machine rondom de koninklijke familie weet niet wat er gaande is en geeft de koningin en de prinsen verkeerde voorlichting.”
Intussen gaan de voorbereidingen voor het huwelijk volop door. De in- en uitvalswegen naar Windsor Castle zullen van 07.30 tot 15.00 uur worden afgezet. Er is een mediacentrum ingericht waar de pers het huwelijk kan verslaan. Vliegtuigen naar en vanaf het nabijgelegen Heathrow zullen op het cruciale moment uit het luchtruim worden geweerd om de dienst van gebed en toewijding in de St. George’s Chapel op Windsor Castle niet te verstoren.
Hoewel enkele Britse kranten meldden dat de prins en Camilla ten overstaan van de natie zullen uitspreken dat ze in zonde hebben geleefd en schuldbelijdenis zullen afleggen, is dat een misverstand. Alle aanwezigen in de kapel zullen een traditioneel gebed hardop uitspreken waarin ze de almachtige God en de Vader van onze Heere Jezus Christus en Maker van alle dingen aanbidden. Waarbij iedereen erkent dat hij of zij de menigvuldige zonden en onreinheden beweent en daarvoor vergeving vraagt. Daar blijft het bij.
Bisschop Carey zal het op dat moment al voor de burgerlijke wet gehuwde paar in de kapel voorlezen uit Openbaring 21 vers 1 tot 7. Dat voor dit bijbelgedeelte is gekozen, mag opvallend heten, want het gaat over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde en over de eerste dingen die waren voorbijgegaan. Vers 8, dat handelt over de straf over onder anderen hoereerders, blijft achterwege. Charles en Camilla zullen daarop trouw beloven in voor- en tegenspoed en zullen de zegen ontvangen. Charles en Camilla kiezen onder andere voor Russisch orthodoxe muziek en voor het ”Nun komm, der Heiden Heiland” van Johann Sebastian Bach.
De bekende royaltywatcher Jonathan Dimbleby en vriend van prins Charles schrijft in The Times dat Charles en Camilla, een stel van middelbare leeftijd, erg verliefd zijn en van elkaar houden. Dimbleby, zaterdagmiddag aanwezig in de St. George’s Chapel, is van mening dat „we dat dan ook met hen zouden moeten vieren.”
Aan hun huwelijk is een lange, lange weg voorafgegaan, aldus Dimbleby in een uitgebreide beschouwing over de voordelen die er aan dit huwelijk zijn verbonden. „Natuurlijk zal het debat over de monarchie doorgaan. Dat mag ook. Serieuze republikeinen zijn van belang voor de gezondheid van een oprechte democratie in een steeds meer autoritair tijdperk. Daarom mogen we de bruiloft van de prins van Wales en de Gravin van Cornwall vieren en op hun geluk drinken. Het is duidelijk een grote dag voor hen en het is zeker goed voor het land.”