Economie

WW baart leden SER kopzorgen

De vraag hoeveel weken een ontslagen werknemer gewerkt moet hebben om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, houdt werkgevers en de vakbeweging nog in de tang. Dat bleek vrijdag na een overleg van sociale partners in de Sociaal-Economische Raad (SER). Zij beraadden zich over een advies aan het kabinet over hervorming van de Werkloosheidswet.

ANP
8 April 2005 20:34Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

De partijen gaan de komende week terug naar hun achterban om een keuze te kunnen maken tussen twee manieren om de toegang tot de WW te beperken. Nu komen mensen in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering, als zij minimaal 26 van de laatste 39 weken hebben gewerkt. Om de met het kabinet afgesproken bezuinigingen te halen vragen werkgevers en de vakbeweging zich af of ze de zogeheten wekeneis moeten aanscherpen tot 27 uit 39 weken of tot 26 uit 36.

De keuze voor de variant waarbij minimaal 27 weken gewerkt moet worden, komt uit het eindbod van de kroonleden in de SER. Vooral de achterban van de FNV heeft zich hiertegen de afgelopen tijd fel verzet, omdat daardoor mensen met een veelvoorkomend halfjaarcontract buiten de boot vallen. Van de andere bezuinigingsoptie zijn juist flexwerkers de dupe, omdat binnen een kortere tijd meer gewerkt moet worden. Werkgevers willen vooral voldoende flexibele arbeidskrachten.

In het sociaal akkoord sprak het kabinet in november met de vakbeweging en werkgevers af dat zij de kans krijgen om in SER-verband met een alternatief bezuinigingsplan te komen. De sociale partners willen dat graag, omdat zij vrezen dat door geplande kabinetsingrepen de flexibiliteit uit de arbeidsmarkt verdwijnt. Zo dupeert volgens hen het schrappen van de kortdurende WW vooral jongeren en anderen met vaak tijdelijke contracten.

Het kabinet eiste wel dat met het alternatief van werkgevers en de vakbeweging ook een besparing van 43.000 minder WW-uitkeringen behaald kan worden. Omgerekend moet dat neerkomen op een structurele bezuiniging van 480 miljoen euro op de Werkloosheidswet.

De werkgevers- en werknemersorganisaties willen vrijdag tijdens de raadsvergadering van de SER een definitief besluit nemen over de WW. Wel is al duidelijk dat op de wekeneis na de sociale partners het eindbod van de kroonleden onderschrijven. Daarmee verwerpen zij de kritiek van minister Zalm (Financiën) en zijn collega De Geus (Sociale Zaken) op de plannen. De bewindslieden vrezen dat de afgesproken bezuinigingen niet worden gehaald.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) vallen de besparingen in het eindbod van de kroonleden vooral lager uit omdat daarin een aantal voorstellen staat om oudere werklozen te ontzien. De Geus is ook huiverig om bij 60-plussers na de WW, die volgens het SER-plan afhankelijk van het aantal gewerkte jaren maximaal drie jaar en twee maanden kan duren, bij een vervolguitkering geen vermogens- en partnertoets toe te passen. Volgens hem kunnen ouderen daarmee op een goedkope manier bij reorganisaties met vervroegd pensioen. Het kabinet wil juist dat mensen langer doorwerken.

Werkgeversonderhandelaar J. van den Braak van VNO-NCW stelde vrijdag dat het om „minimale en tijdelijke” maatregelen gaat. Werkloze ouderen hebben het met de huidige hoge werkloosheid extra moeilijk om aan de slag komen. Als de conjunctuur aantrekt, kunnen de maatregelen volgens sociale partners worden aangepast.

Vice-voorzitter J. Westerbeek van het CNV: „En als er momenteel één werkgever is aan te wijzen die ouderen massaal op een goedkope manier wegzet, dan is het de overheid wel.” Daarbij doelde zij op reorganisaties onder rijksambtenaren en bij uitkeringsinstantie UWV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer