CGB: Christelijke site discrimineert
De christelijke datingsite Crosspoint.net discrimineert op grond van godsdienst en homoseksuele gerichtheid. Deze uitspraak deed de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) woensdag.
Een rooms-katholieke theoloog wilde een abonnement nemen op de datingsite van Crosspoint. Hij werd echter geweigerd omdat hij in zijn essay, dat elke potentiële klant van de site moet opstellen, had geschreven dat hij zich thuis voelt bij „spirituele en mystieke zaken.” Crosspoint weigerde daarop de man als cliënt.
Deze stelde zich in verbinding met het Anti Discriminatie Bureau (ADB) in Den Haag. Die diende een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling. Zij verbreedde de aanklachten wegens discriminatie op grond van geloof met het maken van onderscheid op grond van homoseksuele gerichtheid. Ook mensen die een partner van hetzelfde geslacht zoeken worden uitgesloten van een abonnement. Volgens het ADB handelt Crosspoint in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling.
Crosspoint stelde tijdens de behandeling dat zij het recht heeft om haar diensten aan te bieden aan een beperkte doelgroep. De datingsite is een site met duidelijke christelijke identiteit. Mensen die geen bewuste keuze hebben gemaakt voor het christelijke geloof zoals samengevat in Johannes 3:16 worden niet toegelaten tot de site.
„Crosspoint.net behoudt zich het recht voor leden te weigeren welke niet tot onze doelgroep behoren, dat wil zeggen: hetzij niet tot enige christelijke geloofsgemeenschap behorend of een partner zoeken die tot hetzelfde geslacht behoort”, meldt de site.
De Commissie Gelijke Behandeling oordeelt echter dat de datingsite hiermee direct onderscheidt op grond van zowel godsdienst en levensovertuiging als homoseksuele gerichtheid. Dat doet zij „door uitsluitend toegang te verlenen tot haar diensten aan degenen die een bewuste keuze hebben gemaakt voor het christelijke geloof en die op zoek zijn een naar man-vrouwrelatie. Alle anderen, die aan deze (beperkte) eisen niet voldoen, worden uitgesloten van een abonnement.” Direct onderscheid maken is volgens de gelijkebehandelingswetgeving verboden.
Crosspoint heeft geen verbinding met een kerk. Ook is het geen vereniging die buiten de reikwijdte van de wet valt, vindt de commissie. Daarom dat zij de christelijke datingsite volgens de regels van de Algemene wet gelijke behandeling moet handelen.
Crosspoint gaf donderdagmiddag in een reactie aan zeker niet te willen stoppen met de datingsite. „Wij zijn niet van plan om ons hierbij neer te leggen. Voorlopig behouden wij ons het recht voor om diegenen in te schrijven die tot onze doelgroep behoren. Wel zullen we met onze advocaat, mr. L. P. Quist,(contact gaan opnemen over eventueel te nemen stappen.”
Volgens de organisatoren van de site, Hanneke van den Hout en Ellen Bijloo, houdt de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling ook in dat datingsites die zuiver zijn gericht op homoseksuelen ook heteroseksuelen zouden moeten toelaten. „Bij homosites worden namelijk hetero’s geweigerd. Zij discrimineren volgens de commissie net zo goed.”
Toch zijn de initiatiefnemers teleurgesteld over de uitspraak. „We vinden die typerend voor Nederland. Nederland raakt onzes inziens compleet van God los. Het is blijkbaar niet eens meer mogelijk om zelfs via internet een gelijkgestemde te zoeken of mee in contact te komen. Dit baart ons zeer grote zorgen voor de toekomst van ons land. Dat was vroeger gestoeld op de christelijke waarden en normen. Elke organisatie mag haar eigen mensen toestaan en anderen buitensluiten, voor christenen is dit blijkbaar niet meer mogelijk.”