Economie

Bolkestein vecht voor zijn naam

Oud-eurocommissaris Frits Bolkestein is in Parijs aangekomen om „min of meer met tegenzin” zijn naam te verdedigen. Die naam is verbonden aan de Europese richtlijn over vrij dienstenverkeer binnen de Europese Unie.

ANP
7 April 2005 08:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:25
<center>BOLKESTEIN</center> <center>…min of meer met tegenzin…</center>
<center>BOLKESTEIN</center> <center>…min of meer met tegenzin…</center>

Volgens de oud-eurocommissaris wordt de richtlijn misbruikt om bij het Franse referendum op 29 mei tegen de Europese grondwet te stemmen. „Er is geen sprake van een dreigende prijsbrekende tsunami van Poolse loodgieters over Frankrijk”, hield Bolkestein de Buitenlandse Persvereniging gisteren in Parijs voor. „Kwamen ze maar. Ik zou best een loodgieter willen voor mijn buitenhuisje in Noord-Frankrijk, maar ik vind er geen’.”

De richtlijn beperkt zich volgens Bolkestein tot eenlingen en vrije beroepen en geldt absoluut niet voor bedrijven. Maar of dat ook de sociale voorwaarden betreft, bleef onduidelijk.

Steeds meer Fransen zijn bang dat goedkope arbeidskrachten uit de nieuwe Oost-Europese lidstaten dankzij die richtlijn de Franse markt overspoelen. „Pure onzin dat mijn richtlijn leidt tot sociale dumping”, betoogde Bolkestein dinsdagavond al voor de televisie. „Uiteindelijk wordt iedereen er beter van.”

Tot voor kort maakte niemand in Frankrijk zich druk over de richtlijn-Bolkestein. Maar sinds enkele weken wordt het voorstel door tegenstanders van een Europese grondwet aangevoerd als hét bewijs voor ultraliberalisme waartoe Europa neigt en dat een halt zou moeten worden toegeroepen.

„Mijn richtlijn heeft niets te maken met die grondwet”, liet Bolkestein in de media weten. „In Frankrijk wordt die alleen gebruikt om interne problemen uit te vechten bij het komend referendum.” Hij is er boos over dat „Bolkestein” in Frankrijk een vies woord is geworden, vaak gebruikt in combinatie met „Frankenstein.”

Volgens de laatste opiniepeilingen stemt 52 tot 54 procent van de Fransen tegen bij het komend referendum. Als om de Fransen te overtuigen dat niet te doen, vertelde Bolkestein voor de televisie ook tegen de komst van Turkije binnen de Unie te zijn, na Turkije tweemaal bij vergissing „Japan” te hebben genoemd. Ook tegen Turkse toetreding bestaat in Frankrijk grote weerstand, hoewel dat niets met die grondwet te maken heeft.

Bolkestein toonde zich voorts fel tegen een referendum over een Europese grondwet: „Het is aan de volksvertegenwoordigers om over de grondwet te beslissen. Dat is hun werk en daar zijn ze voor gekozen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer