CDA: Pak vroege schoolverlaters aan
Iedere jongere tot 23 jaar die nog geen startkwalificatie heeft behaald, volgt een opleiding of heeft werk. Zo niet, dan ook geen uitkering. Indien nodig, wordt hiervoor de Leerplichtwet aangepast, zodat overtreding ook juridisch kan worden aangepakt.
Dat stelt de CDA-kamerfractie voor in het woensdagmorgen gepresenteerde actieplan ”Goed kan beter”. Het ontstond na werkbezoeken en na een bijeenkomst die de fractie hield met een groot aantal betrokkenen bij het vmbo.
Vmbo-scholen zouden leerlingen die vertrekken zonder dat duidelijk is of zij staan ingeschreven bij een vervolgopleiding, moeten aangeven bij een Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdige schoolverlaters, stelt het CDA. Als de jongeren geen startkwalificatie behalen, moeten zij een alternatieve straf krijgen. Om een positief resultaat te bereiken, zou iedere jongere tot 23 jaar die nog geen startkwalificatie heeft behaald, recht moeten hebben op een persoonlijke begeleider.
De christen-democraten pleiten voor een speciale lerarenopleiding voor het vmbo. Leerlingen die praktijkonderwijs of een individueel leerwerktraject volgen, zouden gestimuleerd moeten worden door hun een ”Startkwalificatie Vakmanschap” te geven. Momenteel krijgen zij geen diploma.
Als het aan het CDA ligt, krijgen vmbo-scholen meer vrijheid om te experimenteren en gaat er meer geld naar scholen in probleemwijken. De fractie wil een geïntegreerde toetsing van theorie en praktijk, gericht op het verwerven van competenties en het opbouwen van een portfolio. Dit portfolio, waarin de leerling bijhoudt wat hij weet en kan, wordt afgesloten met een meesterproef.
Om te voldoen aan de roep om meer mogelijkheden voor praktijkgerichte vakken in de theoretische leerweg, pleit het CDA ervoor scholen de mogelijkheid te bieden de gemengde en de theoretische leerweg samen te voegen. Momenteel neemt de animo voor de theoretische leerweg hier en daar af, signaleert de fractie.
Onderdeel van het actieplan is versoepeling van de accreditatie-eisen voor leerwerkplekken, zodat er voldoende stageplaatsen beschikbaar zijn.
Het vmbo is geen dagopvang voor ontspoorde jongeren, stelt het CDA. Er zijn dan ook meer voorzieningen voor deze groep nodig. Te denken valt aan internaatscholen, zoals de ordeschool in Tilburg die komend cursusjaar van start gaat en leerlingen overdag van acht tot acht opvangt.