Vakcentrales eisen helderheid over WAO
De vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP roepen de politieke partijen op „kleur te bekennen” over de herziening van de WAO. In een brief eisen de voorzitters van de drie vakorganisaties van de fractieleiders dat zij binnen een week duidelijkheid scheppen over het WAO-akkoord dat werkgevers en werknemers in de Sociaal-Economische Raad (SER) zo moeizaam hebben bereikt.
De voorzitters L. de Waal van de FNV, D. Terpstra van het CNV en A. Verhoeven van de Unie MHP noemen de politieke afhandeling van het SER-akkoord „een belediging” voor de sociale partners. „Na jaren van onophoudelijk politiek rumoer is het opeens onwezenlijk stil geworden rond de WAO. De werknemers hebben recht op duidelijkheid, in ieder geval voor 15 mei”, aldus de vakbondsvoormannen maandag.
De werknemersorganisaties stellen dat met het kabinetsbesluit van half april over de arbeidsongeschiktheid duidelijk is geworden dat de regering „geen enkele waarde hecht” aan SER-voorstellen. Het kabinet heeft in april gekozen voor een strengere opzet van een nieuw WAO-stelsel dan de sociale partners. Nu willen de vakorganisaties weten waar ze met de politieke partijen aan toe zijn.
Eigenlijk zijn GroenLinks en de VVD volgens FNV-voorzitter De Waal de enige partijen die tot nu toe duidelijk zijn geweest. „Ad Melkert van de PvdA heeft ook een keer in het journaal gezegd het SER-advies te steunen, maar vervolgens zie je daarvan niks terug. Wij willen standpunten zwart op wit zien.”
De FNV-voorzitter noemt het onduidelijk wat het CDA en de kleine christelijke partijen voorstaan met de WAO. „En vooral het CDA is van belang, want die partij gaat waarschijnlijk een cruciale rol spelen in de verkiezingen en bij de kabinetsformatie.” Verder weet De Waal „volstrekt niet” waar hij aan toe is met D66 en Pim Fortuyn.
De FNV gaat met de stellingnames van fractieleiders de boer op. „Het wordt niet echt een stemadvies”, lichtte De Waal toe. „De WAO is maar een onderdeel in de verkiezingen, maar voor veel mensen wel heel belangrijk. Nederland telt bijna 1 miljoen arbeidsongeschikten en ongeveer 5 miljoen werknemers die wellicht ooit aanspraak moeten maken op de WAO.”
CNV-bestuurster J. Westerbeek stelt vast dat veel politieke partijen roepen dat ze iets aan de WAO willen veranderen, maar dat nog steeds niet duidelijk is wat precies. „Ook zou ik graag willen horen hoe de partijen aankijken tegen de grote verschillen tussen het standpunt van de SER en dat van het kabinet.”