Wetenschap & techniek

Mossel gedijt dankzij zeebrapatroon

Op luchtfoto’s van de Waddenzee staan soms regelmatige donkere strepen, loodrecht op de stroomrichting. Dat zijn jonge mossels die de zeebodem opsieren met bandpatronen. De schelpdieren groeien daardoor harder, herstellen beter van stormen en kunnen overleven, ook op plekken waar ze anders zouden verhongeren.

5 April 2005 13:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:24

„Als je met een vliegtuig over de Waddenzee vliegt, vallen je de mosselbanken direct op”, zegt onderzoeker Johan van de Koppel van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). „Het lijkt van boven een beetje op een zebra.”

Jonge mossels beschermen zich zo tegen sterke getijdenstromingen door een dichte ’mat’ te vormen - een dier alleen zou gauw meegesleurd worden. Daarnaast voorkomen de patronen dat een mossel in een dichtopeengepakte mosselbank last van voedseltekort krijgt. De algen die hij uit het zeewater filtert, vloeien namelijk keurig in banen langs hem en zijn soortgenoten heen.

„Uit ons onderzoek blijkt dat de mossels in gestreepte mosselbanken sneller groeien dan mossels uit een ongestreept bed”, verklaart Van de Koppel.

De wetenschappers gingen uit van luchtfoto’s van mosselbanken en maakten wiskundige modellen om de patronen te verklaren. Verder tonen de modellen aan dat banken met banden beter bestand zijn tegen verstoring, bijvoorbeeld veroorzaakt door stormen.

Dit is waardevolle informatie voor het beheer van natuurlijke jonge mosselbanken. Het is wellicht goed gestreepte mosselbanken te ontzien bij het vissen op mosselzaad. Deze maken namelijk de meeste kans om een volwassen, meerjarige bank te worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer