Buitenland

Prins Charles stelt huwelijk uit

Het overlijden van de paus heeft allerlei onverwachte gevolgen in de wereld. Hierbij een kort overzicht.

Buitenlandredactie
5 April 2005 10:18Gewijzigd op 14 November 2020 02:24

LONDEN - Het huwelijk van de Britse kroonprins Charles en Camilla Parker Bowles is uitgesteld naar zaterdag. Ze zouden vrijdag trouwen, maar dan is ook de bijzetting van paus Johannes Paulus II.

Prins Charles keerde maandag terug uit Zwitserland, waar hij met zijn zonen William en Harry op wintersportvakantie was.

Charles en Camilla zouden vrijdagmiddag trouwen in het gemeentehuis van Windsor. Aansluitend zou de aartsbisschop van Canterbury de zegen over de verbintenis uitspreken in een speciale dienst in de kapel van Sint George in het kasteel van Windsor.

Charles’ paleis, het Londense Clarence House, verklaarde zondag nog dat het huwelijk hoe dan ook zou doorgaan, ook als de paus op dezelfde dag zou worden begraven. Nu dat inderdaad het geval blijkt te zijn, heeft Clarence House toch besloten tot uitstel van de bruiloft, die door problemen wordt geplaagd.

„Vaticaan kan band met Taiwan verbreken”
TAIPEH - Het Vaticaan is klaar om de diplomatieke banden met Taiwan te verbreken. Die maatregel maakt de weg vrij voor overleg met China over het aanknopen van betrekkingen. Dat heeft bisschop Joseph Zen van Hongkong gezegd in een dinsdag gepubliceerd vraaggesprek met de krant South China Morning Post.

Het is China een doorn in het oog dat het Vaticaan banden met Taiwan onderhoudt. Peking beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Volgens Zen begrijpt de bisschop van Taiwan dat het Vaticaan banden met China moet aanknopen om te bereiken dat katholieken daar echte vrijheid krijgen.

Een woordvoerder van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie op de woorden van Zen dat de relaties tussen het Vaticaan en Taiwan nog altijd „intact” zijn.

Frankrijk twist over vlaggen voor paus
PARIJS - In Frankrijk is maandag een politieke twist ontstaan over het besluit van premier Jean-Pierre Raffarin om de vlaggen van regeringsgebouwen halfstok te hangen voor de overleden paus.

Nadat de paus zaterdag was overleden maakte premier Raffarin bekend dat bij alle overheidsgebouwen de vlag halfstok moest worden gehangen „in overeenstemming met het republikeinse gebruik.”

Maar volgens critici is dat gebruik niet bedoeld voor kerkleiders, omdat kerk en staat in Frankrijk gescheiden zijn. Zij wijzen erop dat de wet die hoofddoekjes op school verbiedt daarop is gebaseerd.

Volgens Raffarin was de paus als staatshoofd van het Vaticaan bevriend met Frankrijk.

Tegenstanders noemen dat onzin. Toen de bevriende koning Hassan van Marokko enkele jaren geleden overleed, werd de Franse vlag immers ook niet halfstok gehangen. De Franse republiek scheidt kerk en staat streng. Daarom zouden er voor een overleden kerkelijk leider geen vlaggen halfstok kunnen worden gehesen, menen de tegenstanders. „Het zit me niet lekker”, zei Christophe Girard, onderburgemeester van Parijs.

„Op de pui van onze stadhuizen, onze scholen staat ”vrijheid, gelijkheid en broederschap””, zei Girard, een lid van de Groenen en naar eigen zeggen rooms-katholiek. „Er is geen ”katholiek Frankrijk” of ”katholieke republiek Frankrijk”, zoals de islamitische republiek Iran”, zei hij.

In Brussel speelt een soortgelijk probleem. In heel België hangen de officiële vlaggen halfstok, maar of dat ook geldt voor de vlaggen bij het gebouw van de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU) is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerster maandag zouden juristen nog naar de kwestie kijken.

Poolse jeugdvriendin treurt om paus
WARSCHAU - Een Poolse jeugdvriendin van Karol Wojtyla treurt om de dood van de paus. Toen de 83-jarige Halina Kwiatkowska hoorde dat haar vroegere vriendje was overleden, stortte zij in.

„De paus en ik, wij kenden elkaar 71 jaar. We speelden toneel, het liefst liefdesparen”, vertelt de Poolse in een donkere, stille kamer in een sanatorium aan de rand van Warschau.

Halina was 12 toen ze de 13-jarige Karol met andere jongens zag voetballen. Hij stond in het doel: groot, met brede schouders, knap, haren tot op de schouders.

Ze meldden zich samen aan op de universiteit. „Wie weet, wat daaruit nog had kunnen worden”, zegt Halina nu.

Op een dag zei Karol echter dat hij priester wilde worden. De Poolse was met stomheid geslagen. Ze huilde. Een droom spatte uit elkaar. Kort daarna gingen ze ieder hun eigen weg.

Halina werd een beroemd actrice. Ze trouwde met een collega. De jonge priester Wojtyla doopte Halina’s dochter Monika.

Ze voltooide zojuist een boek, dat ze aan Karol heeft opgedragen. Ze noemt hem ”De Grote Vriend”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer