Rijksgeld voor onderzoek kastanjeziekte
Het rijk betaalt mee aan het onderzoek naar de mysterieuze ziekte onder de paardenkastanjes. Minister Veerman van Landbouw stelt 275.000 euro beschikbaar, liet de bewindsman maandag aan de Tweede Kamer weten.
Grote hoeveelheden paardenkastanjes (Aesculus) in Nederland zijn al geveld door de zogenoemde bloedingsziekte. Alleen al in Den Haag is 35 procent van de bomen getroffen. Ook onder meer de gemeenten Houten en Haarlemmermeer kampen met de kastanjeziekte.
Tot nu toe is onbekend waar de bomen ziek van worden. Het onderzoek naar de oorzaak is in handen van de werkgroep Aesculaap, waarin betrokken gemeenten en verschillende organisaties als de Plantenziektenkundige Dienst, onderzoeksbureau Alterra en Wageningen Universiteit zijn vertegenwoordigd.
Deskundigen vermoeden dat een schimmel de bomen ziek maakt. De minister vindt het belangrijk dat snel met zekerheid de oorzaak achterhaald wordt. Anders blijft volgens Veerman „vernietiging" van een groot deel van de kastanjebomen de enige remedie tegen een verdere verspreiding van de ziekte.
Met het beloofde rijksgeld kan het onderzoek van start gaan. De werkgroep zal volgens Wageningen Universiteit allereerst de verspreiding van de ziekte in kaart brengen. Alle 467 gemeenten krijgen deze week het verzoek mee te werken aan deze inventarisatie.
De bloedingsziekte is te herkennen aan bruine vlekken op de stam van de boom, waar bruin vocht uitloopt. Later scheurt de bast open. Een boom die getroffen wordt door de ziekte, kan binnen twee tot drie maanden dood gaan.