„Zelfbeeld beïnvloedt gebed gehandicapte”
„Een biddend leven is een leven vanuit het Woord van God, vanuit een opengeslagen Bijbel.”
Dat zei ds. G. Lustig, hervormd predikant in Voorthuizen, zaterdag op de tiende landelijke jongerendag van de hervormd-gereformeerde vereniging voor mensen met een handicap ”Op weg met de ander”. De dag was gewijd aan het thema gebed.
Ds. Lustig zei dat het gebed een door God Zelf gegeven middel is. „Het begint met de verwondering dat Hij in Christus de weg heeft geopend. Bidden veronderstelt een band met God, leven en wandelen met Hem. Het is verwonderd letten op wat God wil geven. Bidden is voor het geloof wat ademhalen is voor het leven.”
De Voorthuizense predikant wees de jongeren op Daniël, die driemaal per dag bad met de vensters geopend naar Jeruzalem. „Daniël merkte het: Bidden helpt. Dat was het geheim van zijn leven.”
We moeten de kracht van het gebed niet in onszelf zoeken, aldus ds. Lustig, maar in Gods nabijheid. „God hoort ons altijd. Wij hoeven daaraan niet te twijfelen. Bidden is ook vertrouwen dat God voor mij zal zorgen, hoe donker de nacht ook is.”
Drs. B. M. Sinke-van Kooten, eigenaar van het bureau Emmaüs voor Pastorale Supervisie in Delft, sprak over gebed en handicap. Ze gaf aan dat het bidden kan worden beïnvloed door het zelfbeeld, het karakter, de manier waarop de mensen naar je kijken en hun eigen houding ten opzichte van hun handicap. „Bedenk dat je waarde niet afhankelijk is van wat je doet, maar van wie je bent. God vond je waardevol om geboren te laten worden.”
Als het tegenzit, kan het moeilijk zijn om te bidden. „Maar op momenten dat wij het niet kunnen, dan bidt God Zelf voor ons”, zo hield mevrouw Sinke de aanwezigen voor. „Toch mag je vragen of God mensen wil geven die je begrijpen. Het is ook goed om een ander te vragen of die voor je wil bidden. Dan voel je je weer gedragen.”