Hulpverlening Nias verloopt moeizaam
Regen en naschokken hinderen de hulpverlening aan de slachtoffers van de zeebeving die op tweede paasdag de Indonesische kust trof. Hulporganisaties luidden donderdag de noodklok over een nijpend tekort aan voedsel, medicijnen en schoon drinkwater. Het officiële dodental door het natuurgeweld is inmiddels opgelopen tot boven de 600.
Reddingswerkers wisten donderdag nog twee tieners te redden. Zij klaagden echter over een tekort aan zwaar materieel. Gevreesd wordt dat voor veel van de vermoedelijk honderden slachtoffers die nog onder het puin begraven liggen, hulp te laat zal komen. De Indonesische autoriteiten gaan er dan ook van uit dat het aantal slachtoffers zal oplopen tot mogelijk 2000.
Op het zwaargetroffen eiland Nias leven volgens hulpverleners duizenden mensen op straat omdat er nog steeds geen noodopvang is. De overlevenden vochten donderdag om de schaarse hulpgoederen die werden aangevoerd. Op verscheidene plekken op het eiland braken relletjes uit. De politie arresteerde negen mensen, omdat zij aan het plunderen waren geslagen.
Voorzover bekend is de situatie nergens uit de hand gelopen, maar volgens hulpverleners maken de opstootjes duidelijk dat veel eilandbewoners de wanhoop nabij zijn. Nias werd ook al zwaar getroffen door de veel krachtiger zeebeving op 26 december en de verwoestende vloedgolven die daarop volgden.
Het ziekenhuis van Gunung Sitoli, de hoofdstad van Nias, is vrijwel geheel verwoest. Ook is er een groot tekort aan medicijnen en medisch personeel. Daardoor kunnen veel gewonden niet worden behandeld. Volgens de rooms-katholieke priester Alfons Pandiangan op het eiland zijn zeker zeventig mensen zwaargewond en hebben honderden mensen lichte kwetsuren opgelopen.
Ook het voedseltekort wordt voor de inwoners van Nias steeds nijpender. Pandiangan zei donderdag in Lahewa, in het noordwesten van Nias, dat de mensen vrijdag geen eten meer hebben. Voor radiozender Elshinta liet Pandiangan weten dat hij de mensen heeft geadviseerd bananen te zoeken.
De startbaan van de luchthaven op Nias is zwaar beschadigd. Grote transportvliegtuigen kunnen er niet meer landen. Daarom moet alle noodhulp met helikopters naar het eiland worden gebracht. Omdat ook veel bruggen en wegen onbruikbaar zijn geworden, verloopt de verdeling van de hulpgoederen moeizaam.
Wel arriveerde donderdag een waterzuiveringsinstallatie van Oxfam, een internationale hulporganisatie waarvan Novib de Nederlandse tak is. Volgens hulpverleners moet het zuiveren van drinkwater op dit moment de hoogste prioriteit krijgen.
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono bracht donderdag een bezoek aan Nias. Hij sprak daar met slachtoffers en lokale functionarissen. Yudhoyono heeft een langverwacht bezoek aan Australië afgezegd om zich persoonlijk van de situatie op het eiland op de hoogte te stellen.