OpinieCommentaar
Kwalijk als topgeheime informatie over Israëls militaire manoeuvres wordt rondgebazuind
Uitgelekte informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten suggereert dat Israël voorbereidingen treft om Iraanse nucleaire installaties aan te vallen. Onduidelijk is nog of de Israëlische regering al een definitief besluit heeft genomen om zo’n operatie uit te voeren.

Vond je dit artikel nuttig?
Meer Opinie
Meer over
Commentaar
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
De Amerikaanse nieuwszender CNN berichtte dinsdag uitvoerig over de kwestie. De omroep baseerde zich op meerdere anonieme Amerikaanse bronnen. Israëlische media volgden al snel met soortgelijk nieuws.
De Israëlische plannen voor een aanval op Iran zouden uit een aantal factoren zijn af te leiden, zeggen de bewuste bronnen tegen CNN. Onderschepte Israëlische communicatie, oefeningen van de luchtmacht en het verplaatsen van speciale munitie zouden directe militaire aanwijzingen zijn.
Daarnaast speelt op politiek vlak de groeiende Israëlische bezorgdheid dat de huidige besprekingen tussen Iran en de Verenigde Staten over het stopzetten van het omstreden Iraanse atoomprogramma niet tot een bevredigende uitkomst zullen leiden. In het slechtste geval kan dat ertoe leiden dat Teheran achter de schermen alsnog kernwapens ontwikkelt en daarmee een directe bedreiging voor het voortbestaan van de Joodse staat vormt.
De vraag is wat al deze speculaties waard zijn. De Israëlische zorgen over het Iraanse atoomprogramma in het algemeen en de huidige overlegrondes met Amerika in het bijzonder zijn zeker geen geheim. Israël oefent bovendien al sinds jaar en dag voor een aanval op Iraanse nucleaire installaties.
Waarschijnlijker is dat deze ’onthullingen’ zijn gedaan om de onderhandelingen tussen Washington en Teheran verder onder druk te zetten. Dat gebeurde enkele weken geleden ook al, net voor de start van de eerste gesprekken. Toen bleek uit gelekte informatie ook al dat Israël heel dicht bij een aanval op Iraanse atoomfaciliteiten was. Een enorm schot voor de boeg voor Iran om het overleg serieus te nemen.
Natuurlijk spelen dergelijke opzettelijke lekken regelmatig een belangrijke rol in het hele diplomatieke spel. Het blijft echter bijzonder kwalijk als topgeheime informatie over militaire manoeuvres en communicatie aan de grote klok wordt gehangen. Dat roept op zijn minst vragen op over de beveiliging van deze informatie en over de betrouwbaarheid van mensen aan wie die gegevens zijn toevertrouwd.
Daar komt in dit geval nog bij dat speculaties over een Israëlische aanval op Iran niet bepaald bijdragen aan het verminderen van de spanning in het Midden-Oosten, die de laatste anderhalf jaar toch al tot het kookpunt is gestegen. Een dergelijk offensief zal verstrekkende gevolgen hebben en kan tot een nieuwe grote regionale oorlog leiden, waarbij ook andere internationale partijen betrokken kunnen raken.
De berichten zijn evenmin goed voor de relatie tussen Israël en de VS, die de afgelopen tijd ook onder toenemende druk is komen te staan. Voor een Israëlische aanval op Iran is op zijn minst stilzwijgende toestemming van Washington nodig. Maar vooralsnog doorkruisen zulke plannen de diplomatieke inspanningen van het Witte Huis.