Frankrijk en Duitsland richten defensie- en veiligheidsraad op
Frankrijk en Duitsland richten een defensie- en veiligheidsraad op. Die komt regelmatig samen om „onze gemeenschappelijke strategische uitdagingen” te bespreken, aldus de Franse president Emmanuel Macron.

Macron kondigde de samenwerking woensdag aan tijdens een bezoek van de Duitse bondskanselier Friedrich Merz. Die zei dat gezamenlijke maatregelen worden genomen om de veiligheids- en defensiecapaciteiten van Europa te verbeteren.
Merz zei ook te streven naar nog hechtere banden met Frankrijk. De christendemocraat begon dinsdag als bondskanselier en reisde de dag daarna direct naar Parijs af.
Merz zei in de Franse hoofdstad dat alle landen van de Europese Unie hun defensie-uitgaven moeten verhogen. Dit is volgens hem de enige manier om gezamenlijke tekortkomingen geleidelijk aan te pakken en Oekraïne gezamenlijk te steunen. Hij vertelde ook ergens in de komende weken naar Oekraïne te willen afreizen.
Oekraïne
Frankrijk en Duitsland zeggen nauw in contact te staan in hun steun aan Oekraïne en te blijven werken aan een staakt-het-vuren van dertig dagen. Volgens Macron is het de vraag of Rusland bereid is tot een dergelijk bestand. Merz sprak de hoop uit dat binnenkort een permanente wapenstilstand kan worden geregeld.
De bondskanselier verklaarde dat de oorlog in Oekraïne niet kan eindigen zonder de Verenigde Staten. Europa is volgens hem niet in staat om de VS te vervangen. Een toekomstig staakt-het-vuren en veiligheidsgaranties voor Oekraïne vereisen Amerikaanse betrokkenheid, aldus Merz. Macron sprak zich eveneens uit voor betrokkenheid van de VS. De Amerikaanse regering vindt juist dat Europa Oekraïne na de oorlog veiligheidsgaranties moet bieden.
Israël
Merz bekritiseerde tijdens de campagne toenmalig bondskanselier Olaf Scholz omdat hij de banden met zijn buurlanden zou hebben verwaarloosd. Later woensdag reisde hij door naar de Poolse hoofdstad Warschau, waar hij sprak met premier Donald Tusk. Polen is momenteel voorzitter van de EU. Donderdag zal Merz bellen met de Amerikaanse president Donald Trump. „Hij heeft absurde opvattingen over de Bondsrepubliek Duitsland”, zei Merz op de Duitse televisie over de Amerikaanse president.
Johann Wadephul (CDU), de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, vergezelde de regeringsleider naar Frankrijk en Polen. Komend weekend gaat Wadephul naar Israël.
De nieuwe Duitse regering heeft het asielbeleid aangescherpt. De minister van Binnenlandse Zaken, Alexander Dobrindt, zei woensdag dat ook asielzoekers aan de Duitse grens voortaan kunnen worden teruggestuurd. Een uitzondering geldt voor „kwetsbare mensen”, zoals zwangere vrouwen en kinderen. Dobrindt en de nieuwe bondskanselier Friedrich Merz beloofden tijdens hun verkiezingscampagne illegale migratie terug te dringen.