Binnenland

Onderwijsbonden verdeeld over akkoord

De verschillende onderwijsbonden zijn verdeeld over het nieuwe regeringsakkoord tussen CDA, VVD en D66. De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemde zondag de nieuwe plannen „een grote stap in de goede richting", maar waarschuwde „niet alleen in de top van het onderwijs te investeren". De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) noemt het akkoord „laf". „D66 heeft zich laten afschepen met een klein bedrag", aldus Kim Toering, voorzitter van de LSVb.

ANP
28 March 2005 08:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

Het budget voor onderwijs wordt in de nieuwe plannen van regeringspartijen CDA, VVD en D66, structureel verhoogd met een kwart miljard euro. Eenmalig krijgt onderwijs een bedrag van een half miljard voor kennis en innovatie.

De AOb is verheugd dat in het akkoord het VMBO speciaal aandacht kijgt. „De top van het onderwijs kan niet pieken als de basis niet goed is, dus laten we die niet vergeten", aldus een woordvoerder.

De VSNU, de vereniging van universiteiten, is ook positief over het extra geld. „Wij zijn natuurlijk erg blij met elke extra investering, maar zien graag dit in de toekomst omgezet worden een structurele bijdrage", aldus een woordvoerster. De eenmalige investering in kennis en innovatie wordt gefinancierd door extra aardgasopbrengsten.

Ook de LSVB had liever gezien dat er afspraken gemaakt waren over structurele investeringen in het (hoger) onderwijs. „Het is een snoepje en we weten nog niet eens precies hoe groot het snoepje is".

De gedachte dat Nederland met deze extra investering „oprukt naar de Europese voorhoede", zoals de regeringspartijen dit geformuleerd hebben, lijt het VSNU aan de optimistische kant.„Het lijkt een goede eerste stap, maar of we hiermee oprukken? We wachten het af".

De AOb vindt het een gemiste kans van het kabinet dat er niets afgesproken is over het leraarschap. „Hoe goed kan het onderwijs zijn als er geen leraren zijn?“, aldus een woordvoerder. De bond vindt het belangrijk dat de aantrekkelijkheid van het beroep benadrukt wordt. „We moeten leerkrachten vasthouden in het onderwijs, anders lopen we over een aantal jaren weer achter de feiten aan en hebben we te weinig leraren”.

De christelijke onderwijsbond CNV sluit zich hier helemaal bij aan. „In de komende jaren gaan er 105.000 leraren met pensioen. Als we die niet nu al opvangen, komt er een gigantisch lerarentekort", aldus voorzitter Marleen Barth. „Het kabinet had hier oog voor moeten hebben en structureel hier geld aan moeten bijdragen".

De werkgeversorganisatie VNO-NCW is erg positief over de gemaakte keuze van het kabinet om in innovatie te investeren. „Het is een heel eind in de goede richting", zei een woordvoerder zondag.

Zaterdag schreef de organisatie een brandbrief naar het kabinet om 600 miljoen te investeren in de ontwikkeling van de kenniseconomie. Het VNO-NCW hoopt dan ook dat het kabinet bij de uitwerking van het gesloten akkoord de voorgestelde ideeën van de werkgeversorganisatie meeneemt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer