VN: Seksueel misbruik hard aanpakken
Militairen die zich tijdens vredesmissies van de Verenigde Naties schuldig maken aan seksueel misbruik moeten veel harder worden aangepakt. De betrokken militairen moeten worden berecht door een krijgsraad in het land waar de daden zijn begaan, hun soldij moet worden ingetrokken en er moet een fonds komen voor vrouwen en meisjes die zwanger zijn gemaakt door blauwhelmen.
Dat staat in een rapport van de volkerenorganisatie dat door VN-baas Kofi Annan ter beoordeling aan de Algemene Vergadering is voorgelegd. Volgens de persdienst van de VN is het rapport in opdracht van Annan opgesteld door Zeid al-Hussein, de Jordaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York.
Hij deed onderzoek naar beschuldigingen van seksueel misbruik door VN-soldaten tijdens missies in onder meer de Democratische Republiek Congo, Bosnië, Kosovo en Oost-Timor. Het onderzoek richtte zich specifiek op Congo, waar tegen VN’ers meer dan honderd beschuldigingen zijn geuit wegens seksueel wangedrag tegen vooral jonge meisjes.
De VN kunnen formeel in dit soort zaken niet optreden tegen blauwhelmen of ander VN-personeel dat onder de vlag van de volkerenorganisatie een opdracht uitvoert. De deelnemende landen die de militairen uitzenden, moeten daar zelf zorg voor dragen, maar vaak komen de daders er ongestraft mee weg. De krijgsraden die in het voorstel staan, moeten dan ook door de deelnemende landen worden opgezet in het land waar het vergrijp plaatshad. Getuigen zijn dan gemakkelijker te horen.
„Het is noodzakelijk dat de lokale bevolking vertrouwen blijft houden in de deelnemers aan vredesmissies, vandaar dat we maatregelen voorstellen om misstanden in de toekomst zo veel mogelijk uit te sluiten”, aldus prins Zeid. „Sommige deelnemers aan vredesmissies beschouwen hun taak als een vorm van kamperen. Dat kan niet”, stelt hij.
De commissie Zeid pleit er ook voor dat mannen die een kind verwekken worden gedwongen financieel bij te dragen aan de opvoeding.
Meestal leidt een seksschandaal nu slechts tot disciplinaire maatregelen en het terugroepen van de betrokkenen. Na het uitkomen van het seksschandaal in Congo is één VN-medewerker ontslagen, zijn er zes geschorst en zijn er disciplinaire maatregelen genomen tegen zeventien anderen.