„Chronische patiënt onder dwang opnemen”
Psychiatrische patiënten die na opname in een ziekenhuis telkens weer terugvallen, moeten ook gedwongen behandeld kunnen worden.
Dat zei minister Hoogervorst (Volksgezondheid) woensdag in overleg met de Tweede Kamer over de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ).
Volgens deze wet mogen patiënten gedwongen worden opgenomen als ze een gevaar vormen voor zichzelf en hun omgeving. De mogelijkheden voor gedwongen behandeling zijn echter beperkt. Hoogervorst kondigde al eerder aan deze te willen verruimen. Hij vindt nu dat ook toekomstig gevaar reden voor dwangbehandeling kan zijn. Het gaat om patiënten die door opname opknappen, maar na ontslag weer hetzelfde ziektebeeld vertonen.
Organisaties op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg vinden aanpassing van de huidige wet niet ver genoeg gaan. Zij willen dat Hoogervorst komt met een wet waarin gedwongen behandeling het uitgangspunt is en niet gedwongen opname, zoals nu het geval is. Ook moet een patiënt buiten de kliniek al gedwongen kunnen worden zich te laten behandelen.
De minister kon zich daar weinig bij voorstellen. „Moet je dan iemands huis binnendringen om hem gedwongen te behande- len?” Een nieuwe wet vindt de minister niet nodig, omdat binnen de BOPZ nog van alles mogelijk is. „Die wet ademt mee met maatschappelijke ontwikkelingen.” CDA en VVD vielen Hoogervorst hierin bij, de linkse oppositie wil wel een wet die behandeling mogelijk maakt.
CDA-Tweede-Kamerlid Joldersma bepleitte wel om mensen eerder als een gevaar voor hun omgeving aan te merken. Ze denkt dan vooral aan verslaafden. „Die worden nu nog nauwelijks gedwongen opgenomen. Een aan alcohol verslaafde moeder die haar gezin naar de knoppen helpt, vormt ook een gevaar voor haar omgeving.” Hoogervorst antwoordde dat verslaving in specifieke gevallen nu ook als een geestesstoornis beschouwd kan worden.