Economie

’Splitsing energiebedrijven fnuikend voor concurrentie’

De gedwongen splitsing van de energiebedrijven is fnuikend voor de marktwerking en slecht voor de klanten. Het door de ambtelijke top van Economische Zaken, toezichthouder DTe en de grote energiebedrijven bedachte alternatief is „verre te prefereren". Dat stelde EnergieNed donderdag.

ANP
17 March 2005 19:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

De federatie van energiebedrijven in Nederland begrijpt niet dat minister Brinkhorst van Economische Zaken het alternatief voor de gedwongen splitsing naar de prullenbak heeft verwezen.

Zijn topambtenaar Lankhorst en directeur Zijl van toezichthouder DTe bereikten na maandenlange onderhandelingen met de bestuursvoorzitters van Essent, Nuon, Eneco en Delta een akkoord over een alternatief. Brinkhorst wijst het resoluut van de hand, zo bleek woensdag.

De D66–bewindsman houdt onverkort vast aan zijn voornemen om de stroom– en gasnetwerken volledig los te koppelen van de commerciële leveringsbedrijven. Hij meent dat dit het beste is om oneerlijke concurrentie op de energiemarkt te voorkomen.

EnergieNed bestrijdt dit. Daarbij wijst de organisatie er opnieuw op dat de energiebedrijven in Nederland als enige in Europa worden gedwongen te splitsen. Splitsing is bovendien ook een majeure operatie die veel aandacht zal vragen van de sector, waardoor ook de broodnodige verbetering van de service in het gedrang komt.

De organisatie meent dat met invoering van het alternatieve plan klanten sneller en meer profiteren van de geliberaliseerde energiemarkt. Het plan voorziet onder meer in grotere bevoegdheden voor de DTe om machtsmisbruik door energiebedrijven met een eigen netwerk uit te sluiten. Tien energiebedrijven in Nederland beschikken over een netwerk voor gas én voor stroom. Daarbij zijn er drie bedrijven met alleen een gasnetwerk.

De ondernemingsraden van de grote energiebedrijven reageerden donderdag „onthutst" over de afwijzing van het akkoord. Brinkhorst zet de deur volgens hen wagenwijd open voor buitenlandse ondernemingen die in „onze verzwakte bedrijven" een gemakkelijke overnameprooi hebben. De medezeggenschapsorganen vrezen dat dit negatief uitpakt voor de werkgelegenheid.

Ook VNO–NCW is verbaasd over het optreden van Brinkhorst. De ondernemersorganisatie wil dat eerst de Tweede Kamer een oordeel geeft over het afgewezen alternatief. Dat houdt in dat vrijdag het kabinet geen besluit moet nemen over het voorstel van minister Brinkhorst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer