Economie

Winstgroei bij Eneco

Energiebedrijf Eneco heeft het afgelopen jaar meer winst geboekt. De nettowinst klom 8 procent tot 201 miljoen euro bij een gelijkblijvende omzet van 3,2 miljard euro. De verbetering is vooral toe te schrijven aan lagere exploitatiekosten. Dat kwam door het wegvallen van eenmalige kosten die samenhingen met de liberalisering van de energiemarkt.

ANP
17 March 2005 13:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

Eneco heeft de liberalisering van de energiemarkt goed doorstaan. Het wegvallen van klanten werd voor de elektriciteit gecompenseerd door de overname van 55.000 klanten van Shell. Hierdoor wist de energieonderneming zelfs marktaandeel te winnen.

Eneco heeft vorig jaar de overname van energiebedrijf Remu succesvol afgerond. De integratie van de verschillende activiteiten komt volgens het energiebedrijf de eenheid van beleid en de efficiency ten goede.

Directeur Ronald Blom van de onderneming is tevreden over het resultaat. „Onze medewerkers hebben een bijzondere prestatie geleverd. Ik ben trots op ons bedrijf dat een duidelijke strategie heeft ontwikkeld, waarin het geïntegreerd opereren van het leverings– en netwerkbedrijf goed werkt".

Het ligt in de lijn van de verwachting dat het leveringsbedrijf en het netwerkbedrijf van energiebedrijven gesplitst worden in het kader van de liberalisering. Daartoe bereidt de minister van Economische Zaken Brinkhorst een wetsvoorstel voor. Eneco vindt dit geen goed plan, want het zou geen positieve bijdrage leveren aan de energievoorziening in Nederland. Bovendien komt het de aandeelhouders van Eneco niet ten goede.

Er is de afgelopen maanden gewerkt aan een alternatief. Er was overeenstemming, maar de minister wil zijn plannen toch doorzetten. „Natuurlijk ben ik kwaad", zei Blom. „Ik voel me gepiepeld. Eerst hebben we serieus onderhandeld en kwam er een akkoord uit. En dan kan het opeens niet doorgaan. De minister vindt splitsing duidelijker. Het is een draconische maatregel waar in het buitenland waarschijnlijk hard om gelachen wordt".

Eneco wil net als de andere drie grote energiebedrijven koste wat het kost de splitsing tegengaan. „De afgelopen jaren is het energiedossier onvoorspelbaar gebleken". Mocht de politiek toch neigen naar splitsing dan behoudt de onderneming zich alle rechten voor. Dan volgt een gang naar rechters in Nederland en ook daarbuiten.

Eneco vertrouwt erop dat de minister zijn splitsingsvoorstellen aan de kant schuift en ingaat op het alternatief dat de vier met het ministerie en de toezichthouder hebben afgesproken. Economische Zaken zou vormen van privatisering mogelijk moeten maken, zonder dat daarbij sprake is van een splitsing. Als dit gebeurt, zijn de vooruitzichten voor het lopende jaar en de jaren daarna goed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer