Verzet tegen Straatsburg groeit
Het verzet in het Europees Parlement tegen de maandelijkse reis naar Straatsburg groeit. In de begrotingscommissie stelde een krappe meerderheid woensdag dat „Brussel de meest logische plaats is voor het Europees Parlement om te vergaderen". Dit standpunt was geformuleerd door PvdA-europarlementariër Edith Mastenbroek.
Het Europees Parlement vergadert nu zowel in Brussel als de Franse stad Straatsburg. De administratie is gevestigd in Luxemburg. „De maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg is verspilling van tijd en belastinggeld: dik 200 miljoen euro per jaar", vindt Mastenbroek.
De steun voor Brussel als enige vestigingsplaats is gegroeid door de komst van europarlementariërs uit Oost–Europa in juni 2004. „Die zijn de voortdurende verhuizingen nu al meer dan zat", merkt de PvdA’ster. Ook steeds meer christen-democraten zijn kritischer.
Vorig jaar, vlak voor de verkiezingen, stemde een meerderheid van het parlement nog tegen Brussel als enige vestigingsplek. Mastenbroek verwacht dit keer een nipte meerderheid voor haar standpunt wanneer op 11 april het voltallige Europees Parlement erover stemt.
Het parlement mag formeel niet zelf over zijn hoofdzetel beslissen: dat zijn de EU-regeringsleiders bij unanimiteit. CDA’er Maat zegt wel in staking te willen gaan, als de EU-landen niet binnen een jaar meewerken aan sluiting van de Franse vergaderzaal. „Ik wil wel eens zien wat er dan gebeurt", zegt Maat. „Straatsburg is een mooiere stad dan Brussel, maar dat gereis is totaal niet efficiënt. Ik begrijp de historische context, maar dat hebben andere steden ook: Warschau, Boedapest, Wenen".
Straatsburg is ooit gekozen als tweede vergaderplek, omdat het dicht bij de Frans-Duitse grens ligt. Dat is symbolisch, omdat Europa aanvankelijk is gevormd om een nieuwe Frans-Duitse oorlog te voorkomen.
Mastenbroek gaat haar collega’s in april voorstellen om Straatsburg een alternatief te bieden. De Franse stad zou dan een Europees technologie Instituut moeten krijgen in het huidige gebouw van het parlement.
PvdA-europarlementariër Thijs Berman vindt het echter zinloos te praten over ’Brussel of Straatsburg’. „De vergaderplek is vastgelegd in de nieuwe Europese grondwet. Dat krijg je er echt niet uit’, verwacht Berman, die zelf in Frankrijk woont en graag de Franse nationaliteit erbij zou willen hebben.