„Naamrecht in Nederland moet aangepast”
Het Nederlandse naamrecht is in strijd met internationale en Europese verdragen. Een aanpassing van de Nederlandse naamrechtwetgeving is daarom noodzakelijk.
Dat stelt Margriet Braam van de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht in een gisteren verschenen onderzoek.
Getrouwde ouders kunnen sinds 1998 hun kind ook de naam van de moeder geven. Kiezen de ouders niet of kunnen de ouders het niet eens worden, dan krijgt het kind automatisch de naam van de vader.
Volgens het comité dat toezicht houdt op de naleving van het VN-Vrouwenverdrag (Cedaw) worden vrouwen daarmee gediscrimineerd. Het Cedaw adviseert de Nederlandse regering het naamrecht in overeenstemming te brengen met het gelijkheidsbeginsel.
Braam vindt dat ouders moeten kunnen kiezen voor een dubbele achternaam. Daarnaast vindt zij dat ouders per kind moeten kunnen kiezen welke naam het kind krijgt. Ook suggereert Braam als praktische oplossing een geboorteloket in het ziekenhuis. Nu moet een moeder binnen drie dagen na de bevalling persoonlijk aangifte doen als zij het kind haar naam wil geven, geen ideale situatie voor een vrouw die net een bevalling achter de rug heeft.