Binnenland

Slachtoffers willen gebiedsverbod voor verdachte gijzeling

De slachtoffers van de gijzeling van een café in Ede willen dat de rechtbank de 28-jarige Corné H. een gebiedsverbod van vijf jaar oplegt. De urenlange gijzeling was voor de vier medewerkers van café Petticoat „een zeer beangstigende situatie”, zei hun advocaat dinsdag in de rechtbank in Zutphen.

ANP
10 December 2024 13:55Leestijd 3 minuten
Exterieur van cafe Petticoat aan de Nieuwe Stationsstraat. Een feest in de uitgaansgelegenheid mondde na sluitingstijd uit in een gijzeling van vier werknemers van het cafe. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Exterieur van cafe Petticoat aan de Nieuwe Stationsstraat. Een feest in de uitgaansgelegenheid mondde na sluitingstijd uit in een gijzeling van vier werknemers van het cafe. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De vier cafémedewerkers waren na sluitingstijd bezig met opruimen toen H. op 30 maart dit jaar het café aan de Stationsstraat binnenstapte en twee messen toonde. De gijzeling duurde urenlang en de onzekerheid van de slachtoffers was groot. „Het leek alsof ze in een slechte film waren beland”, zei hun advocaat.

De slachtoffers verklaarden in hun aangiftes dat ze doodsangsten hebben uitgestaan. De man had hun verteld dat hij in zijn rugzak genoeg explosieven bewaarde „om de hele straat op te blazen”. Achteraf zijn er geen explosieven gevonden. Ook dreigde H. „dat het vies zou kunnen aflopen”.

De verdachte eiste 10.000 euro en een vrijgeleide van de politie, maar verklaarde in de rechtbank dat het hem niet om geld was te doen. Het was eerder een schreeuw om hulp, erkende hij ook in zijn telefoongesprekken met de onderhandelaar van de politie. „Dat heeft ervoor gezorgd dat ik de slachtoffers in fases heb laten gaan”, vertelde H. de rechters. Verder zei de verdachte in de volle zittingszaal weinig over de reden om de medewerkers van een willekeurig café urenlang te gijzelen. „Het motief is voor mij nog steeds een raadsel en voor heel veel anderen ook.”

Rechtbanktekening van verdachte Corne H. en zijn advocaat Petra Breukink in de rechtbank. beeld ANP, Aloys Oosterwijk

De slachtoffers vertelden over hun traumatische ervaring. Ze hebben nog steeds slapeloze nachten en kampen met herbelevingen. Ze legden uit waarom ze hechten aan een locatieverbod. „Zodat ik me wat veiliger kan voelen. Je weet nooit wanneer hij binnen kan lopen, als hij op verlof mag”, zei de mede-eigenaar van Petticoat. „Je hebt van jouw probleem ons probleem gemaakt”, zei een andere medewerker. H. reageerde kort op de slachtofferverklaringen. Hij noemde het „lastig om aan te horen” en wenste de slachtoffers sterkte. De slachtoffers hebben sinds de gijzeling allemaal dezelfde tatoeage laten zetten met de tekst ‘faith over fear’: „Het sterkt ons.”

H. kampt met een complexe problematiek, concluderen de psychiater en psycholoog. Hij heeft een stoornis in het autismespectrum, PTSS en vertoont trekken van borderline. De deskundigen adviseren tbs met dwangverpleging.

In de loop van de middag krijgt de verdachte de strafeis van het Openbaar Ministerie te horen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer