Economie

FNV stelt aanscherping Arbeidstijdenwet voor

De FNV wil in komende CAO-onderhandelingen de speelruimte van werkgevers in de Arbeidstijdenwet beperken. De vakcentrale constateert dat werknemers vooral in de knel komen in branches zoals de horeca, supermarkten, beveiliging, installatie en afbouw, wegvervoer en het basisonderwijs.

ANP
15 March 2005 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

„Wij hebben niets tegen flexibiliteit, maar we zien dat sommige werkgevers de regels wel erg eenzijdig uitleggen. Vooral in branches waar mensen al minder voor zichzelf opkomen”, aldus CAO-coördinator A. Jongerius van de FNV maandag. Volgens haar kunnen mensen beter tegen werkdruk als zij er greep op houden. „Werknemers moeten ook op flexibiliteit kunnen rekenen als ze eens eerder naar huis moeten voor de kinderen of om te trainen voor het volleybalteam.”

De FNV concludeert op basis van eerste resultaten van het Tijdwijzer-project dat „tijdsknelpunten vooral worden ervaren in sectoren waar de arbeidsverhoudingen nog vrij traditioneel zijn.” Voor het project, waarvoor het ministerie van Sociale Zaken subsidie heeft verstrekt via de commissie Dagindeling, hebben vorig jaar ruim 29.000 werknemers vragen beantwoord over tijdsknelpunten op het werk en in het privé-leven.

Doordat deelnemers ook aangaven onder welke collectieve arbeidsovereenkomst zij vallen, kon een toptien van knelpunten-CAO’s worden samengesteld. Het zijn in het algemeen de lagere beroepen en de branches die de onderkant van de arbeidsmarkt vertegenwoordigen.

Maar ook in het primair onderwijs kunnen leerkrachten vaak niet rustig pauzeren door gebrek aan begeleiding tijdens het overblijfuurtje. Onderwijzers blijven zich verantwoordelijk voelen, staan al snel klaar om in te springen en nemen ook vaak werk mee naar huis.

Over het algemeen zijn werknemers tevreden over hun werktijden. Slechts 5 procent van de ondervraagden zei ontevreden te zijn. Ruim 15 procent heeft wel moeite met regelmatig veranderende werktijden en meer dan eenvijfde heeft vaak geen tijd om een lunchpauze te nemen. Regelmatig onverwacht overwerken is voor ruim 15 tot meer dan 30 procent van het personeel in de transportsector, horeca, beveiliging, installatie en afbouw en van supermarkten een probleem.

Vorige maand bereikte de vakbeweging met werkgevers nog een akkoord in de Sociaal-Economische Raad (SER) over een soepeler Arbeidstijdenwet. Zo moest er meer ruimte komen om werknemers flexibeler in te zetten door ze langer te laten werken als het druk is en minder als het rustig is. De FNV heeft vooral ingestemd met het akkoord omdat het kabinet nog meer versoepelingen voorstelde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer