Economie

Nuon wil investeren in energiecentrales

Energiebedrijf Nuon verwacht tot 2007 zo’n 1 miljard euro extra te investeren in de bouw van nieuwe energiecentrales. Of de onderneming dit plan daadwerkelijk uitvoert, hangt af van een besluit dat het kabinet binnenkort neemt over de mogelijke splitsing van de Nederlandse energieconcerns in aparte netwerk- en productiebedrijven.

Redactie economie
15 March 2005 08:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

Dat bleek maandag tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Wanneer de overheid de voorgenomen splitsing doorzet, zal Nuon de geplande investering in energiecentrales „zeker heroverwegen”, liet topman L. van Halderen weten. De discussie rond de splitsing lijkt hiermee te verzanden in een steekspel tussen de overheid en energiebedrijven.

Van Halderen ontkent de druk op het kabinet op te voeren. „Ik zeg alleen dat we na een besluit tot splitsing opnieuw kijken hoe de zaken ervoor staan.” De topman gaf echter aan dat wanneer niet wordt gesplitst er zeker wordt gebouwd.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken en de energieconcerns zijn op dit moment in gesprek over het splitsingsvoornemen. Brinkhorst wil dat de distributienetwerken onafhankelijk worden gemaakt van de bedrijven die de energie leveren. Dit moet de concurrentie op de energiemarkt waarborgen.

Energieconcerns Delta, Eneco, Essent en Nuon zijn echter fel tegen de plannen van de minister. Ze denken zonder de netwerken economisch minder sterk te staan op de Europese markt. Van Halderen acht opsplitsing van het energienetwerk schadelijk voor de sector. „In het buitenland begrijpen ze dit. Daar blijven ondernemingen geïntegreerd of ze keren daarnaar terug.” Hij ziet voldoende mogelijkheden om de concurrentie op andere manieren te waarborgen.

De topman van Nuon verwacht dat de Nederlandse regering „wijsheid en verstand toont en de blik richt op wat echt moet gebeuren, namelijk zorgdragen voor voorzienings- en leveringszekerheid.” Nieuwe energiecentrales zorgen volgens Van Halderen voor extra opwekcapaciteit die noodzakelijk is omdat er aan het eind van het decennium minder reservecapaciteit beschikbaar is. Hierdoor neemt de kans op stroomtekorten toe. Ook lopen enkele bestaande centrales van Nuon tegen het einde van hun economische levensduur van dertig jaar.

Evenals branchegenoot Essent vorige week donderdag meldde, is ook Nuon klanten kwijtgeraakt sinds de liberalisering van de energiemarkt per 1 juli 2004. Consumenten kunnen sinds die datum hun eigen energieleverancier kiezen. Hoeveel klanten inmiddels zijn vertrokken, wilde Van Halderen maandag niet zeggen.

Verder heeft Nuon achterstand opgelopen bij het verwerken van de rekeningen van klanten die verhuisden of van energieleverancier wisselden. Op 1 januari 2005 betrof de totale achterstand bijna 40.000 huishoudens. Ook andere energiebedrijven liepen achterstanden op. Minister Brinkhorst heeft de concerns gesommeerd de opgelopen vertraging op 1 juli volledig te hebben weggewerkt. Nuon-bestuurslid P. Erich zei maandag dat het concern hieraan zal voldoen.

Nuon realiseerde in 2004 een nettowinst van 387 miljoen euro, 49 procent meer dan in het voorgaande jaar. De winststijging werd vooral veroorzaakt door eenmalige belastingmeevallers met een waarde van 123 miljoen euro. De omzet van het energieconcern daalde door enkele desinvesteringen met 3 procent naar 4,9 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer