Willisorgel Hooglandse Kerk Leiden uitgebreid met 32-voets tongwerk
Het Engelse Willisorgel (1892) in de Hooglandse Kerk in Leiden wordt uitgebreid met een Contra Posaune 32’. Het register deed eerder dienst in de Nieuwe Kerk in Delft.
De uitbreiding is mogelijk dankzij de steun van sponsoren en donateurs. Orgelmakerij Reil uit Heerde gaat de klus uitvoeren. De werkzaamheden zijn naar verwachting voor Pasen 2026 afgerond.
Het nieuwe register maakte van 1985 tot 1994 als Bazuin 32’ deel uit van het Bätzorgel (1839) in de Nieuwe Kerk in Delft. De Bazuin 32’ was destijds een grote wens van de toenmalige organist van deze kerk, Jan J. van den Berg (1929-2020). De realisatie ervan was mede mogelijk dankzij de opbrengst van talrijke orgelconcerten die Van den Berg had gegeven. Er werd in 1985 ook een Quintbas 10 2/3’ aan het Bätzorgel toegevoegd. Toen Van den Berg in 1994 vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd het veld moest ruimen in de Nieuwe Kerk nam hij de Bazuin 32’ en de Quintbas 10 2/3’ mee. De pijpen van de Bazuin 32’ kwamen vervolgens in het bezit van orgelbouwer Léon Verschueren en belandden uiteindelijk bij Orgelmakerij Reil. Reil zal het pijpwerk na restauratie in de Hooglandse Kerk plaatsen.
Willeke Smits, organist Hooglandse Kerk, kijkt uit naar dat moment. „Kenmerkend voor het laat 19e-eeuwse Engelse orgel is de orkestrale klank, die je van fluisterzacht tot majestueus krachtig kunt laten klinken. Het is dus fantastisch dat er nu een 32-voets tongwerk bijkomt om het symfonische karakter van het Willisorgel te versterken in de geweldig klinkende ruimte van de Hooglandse Kerk. Zowel voor de begeleiding van koormuziek als voor solo-orgelwerken een zeer welkome aanvulling.”
Het Willisorgel werd oorspronkelijk gebouwd voor de St. Mark’s Church in het Engelse Birkenhead. Deze kerk sloot in 1992 de deuren, waarna Henk Kooiker uit het Nederlandse Rijnsaterwoude het instrument in 1994 kocht. Het kreeg een plek in zijn eigen concertzaal. Sinds 2015 staat het orgel in de Hooglandse Kerk in Leiden, na restauratie en uitbreiding door de firma Henry Willis & Sons. Toen kreeg het instrument al een Double Open Wood 32’.
De voormalige eigenaar van het Willisorgel, Henk Kooiker, is orgeladviseur van de stichting Cathedral Organ Leiden. Deze stichting is in 2006 opgericht om de komst van een Engels kathedraalorgel in de Hooglandse Kerk mogelijk te maken. Volgens Kooiker sluiten de mensuren van de Contra Posaune 32’ vrijwel naadloos aan bij de specificaties die hij eerder voor deze uitbreiding opstelde. „Met de prachtige akoestiek van de Hooglandse Kerk zal de klank bijzonder goed tot zijn recht komen.”
Zie ook cathedralorgan.nl .