Buitenland

Chinese christen mag in Amerika blijven

De man van een Chinese christin die onder dwang is gesteriliseerd en naar de VS is gevlucht, heeft eveneens het recht zich in de VS te vestigen.

Buitenlandredactie
11 March 2005 23:59Gewijzigd op 14 November 2020 02:19

Dat heeft een federale rechtbank in San Francisco vrijdag beslist nadat een lagere rechtbank had geoordeeld dat de gedwongen sterilisatie van de vrouw geen grond vormde om ook haar man asiel te verlenen. De Los Angeles Times, die het bericht bracht, stelt dat de beslissing kan leiden tot een stijging van het aantal Chinese vluchtelingen dat uitwijkt naar de VS.

De man vertelde de rechtbank dat hij in 1978 met zijn vrouw trouwde. Hun werd geen toestemming verleend een kind te krijgen vanwege hun „verbondenheid met het christelijk geloof.” Later gaf de autoriteiten echter alsnog een vergunning om een kind te krijgen. Inmiddels had het Chinese echtpaar al een kind gekregen. De moeder en het kind hielden zich verborgen op het platteland.

Toen de autoriteiten erachter kwamen dat het stel al een kind had, werd de vrouw opgepakt toen haar man aan het werk was. Vervolgens werd zij onder dwang gesteriliseerd.

De eerste Amerikaanse rechter die zich over de asielaanvraag boog, oordeelde dat de sterilisatie al had plaatsgehad en dat er dus geen verder gevaar dreigde. In hoger beroep oordeelde de rechter echter dat een gedwongen sterilisatie een „permanente en voortdurende staat van vervolging is.”

In China zelf volgen censors de aan China gewijde uitzendingen van het internationale tv-kanaal van de Britse omroep BBC deze week met speciale aandacht, want telkens wanneer BBC World in China Week politiek of anderszins gevoelige onderwerpen aansnijdt, gaat het kanaal meteen op zwart.

Een bericht over de islamitische Oejgoeren in het uiterste westen van China werd al na enkele seconden afgekapt nadat een BBC-correspondent had gezegd: „Maar de Oejgoeren hebben weinig affectie voor hun Chinese bazen.”

China staat de doorgifte van BBC World en andere buitenlandse zenders toe naar hotels en appartementencomplexen voor buitenlanders. De signalen mogen niet via kabel worden doorgegeven aan gewone Chinezen, maar miljoenen huishoudens die over schotelantennes beschikken kunnen de signalen ook oppikken.

Censors volgen de uitzendingen nauwlettend, om de doorgifte te onderbreken zodra er gevoelige onderwerpen worden aangesneden. De kwestie van de Oejgoeren is zo’n onderwerp, omdat een deel van de minderheidsgroep strijdt tegen de Chinese overheersing. Volgens China is het verzet beperkt tot het internationale terreurnetwerk al-Qaida, maar experts menen dat er meer aan de hand is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer